Winstval zakenbank Goldman Sachs

ROTTERDAM, 23 SEPT. De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft in het afgelopen kwartaal een 19 procent lagere winst behaald. De zakenbank, die nu nog het privébezit is van zijn directeuren en in oktober of november met eigen aandelen naar de effectenbeurs wil gaan, waarschuwt voor meer tegenvallers door het grillige beursklimaat.

“Wij verwachten dat die omstandigheden een negatieve invloed zullen hebben op onze resultaten in het vierde kwartaal”, zegt J. Thain, de financieel directeur.

Goldman Sachs is de eerste Amerikaanse zakenbank die zijn cijfers publiceert voor het derde kwartaal (dat eindigde op 28 augustus). De vrees onder financiële analisten en beleggers is dat het lopende kwartaal voor financiële instellingen op Wall Street het slechtste kwartaal zal zijn sinds eind 1994.

De afgelopen weken hebben verschillende handelshuizen al substantiële verliezen op hun eigen effectenhandel moeten melden door het betalingsuitstel van Rusland en de repercussies daarvan op de financiële markten in Azië en Zuid-Amerika. In tegenstelling tot zijn (beursgenoteerde) concurrenten meldt Goldman Sachs geen gedetailleerde winstcijfers over de gang van zaken in verschillende regio's en activiteiten. Onder invloed van de financiële storm zijn de beurskoersen van sommige van de grote zakenbanken en financiële handelshuizen de afgelopen twee maanden gehalveerd.

De winst voor belastingen van Wall Streets laatste grote maatschap daalde van 932 miljoen dollar in het derde kwartaal van vorig jaar tot 754 miljoen dollar (1,5 miljard gulden) nu. De inkomsten van Goldman Sachs daalden van 2,23 miljard dollar tot 2,14 miljard dollar. In het tweede kwartaal van dit jaar was de winst nog 1,02 miljard dollar. Goldman Sachs wilde niet reageren op speculaties dat de beursgang (10 tot 15 pct van het kapitaal) zou worden afgeblazen.