Overname uitgever PCM nu definitief

Kranten- en boekenuitgever PCM komt definitief in handen van de Britse investeerder Apax. Het contract hierover is gisterenavond, enkele dagen later dan de bedoeling was, ondertekend.

Aanvankelijk stond de ondertekening gepland voor afgelopen dinsdag, maar Apax en de huidige aandeelhouders van PCM – drie stichtingen en drie financiële instellingen – konden het toen niet eens worden over een aantal ,,juridische details'', aldus bestuursvoorzitter Theo Bouwman van PCM.

Uiteindelijk werd pas gisterenavond overeenstemming bereikt. ,,Dat is wat laat en het heeft wat lang geduurd'', zegt Bouwman, maar hij heeft nog altijd een ,,goed gevoel'' bij de overeenkomst waarin Apax een belang van 52,5 procent in de uitgever van NRC Handelsblad en de Volkskrant verwerft. Van een bijeenkomst waarbij alle partijen het glas heffen op de goede afloop, zoals afgelopen dinsdag was georganiseerd, is het gisteren niet meer gekomen. De ondertekening is volgens Bouwman ,,per fax en per e-mail'' afgewikkeld.

De overeenkomst met Apax is ruim een week geleden nog ingrijpend herzien, nadat PCM in het eerste kwartaal lagere resultaten bleek te hebben behaald dan verwacht. Apax verlaagde daarop zijn waardering van PCM met 10 procent tot 720 miljoen euro. De onderhandelingen die daarop volgden, hebben ertoe geleid dat het belang dat Apax in PCM zou verwerven, aanvankelijk 63 procent, werd verlaagd naar 52,5 procent. Daarvan gaat 5 procent naar het management en het personeel van PCM. Apax houdt wel het stemrecht over deze aandelen. De overige 47,5 procent blijven in handen van drie stichtingen, waaronder de Stichting Democratie & Media, die tot nu toe een meerderheidsbelang in PCM bezat. Nationale Nederlanden, Aegon en NIB, die samen 35 procent van de aandelen hadden, hebben hun belang verkocht.

De drie stichtingen zouden aanvankelijk cumulatief preferente aandelen krijgen, die recht gaven op een vaste jaarlijkse winstuitkering en een vooraf vastgestelde opbrengst bij een beursgang van PCM. In plaats daarvan krijgen de stichtingen nu, net als Apax, gewone aandelen, die geen vast dividend opbrengen en waarvan de uiteindelijke opbrengst afhangt van het succes van de beursgang.

Verder stoppen de drie stichtingen 30 miljoen euro in het PCM Pensioenfonds. Dat is gunstig voor PCM, want bedrijven moeten met ingang van 2005 hun toekomstige pensioenverplichtingen als schuld op de balans zetten. Door de storting valt die last bij PCM lager uit.