WEER MENSEN

Foto: John Bernard, de weerman van RTL4, volgt de laatste dagen de orkaan Georges op de voet. Hij voelde woede opkomen toen hij, ook in deze krant, de berichtgeving las. “Hoezo 'het viel mee'? In Saba is het dak van een ziekenhuis gevlogen. Wat is er voor nodig om het tegen te laten vallen? Dat het hele gebouw instort?” Hoewel hij al 41 jaar in het vak zit, blijft het weer fascinerend. “Alles valt tegenwoordig te beïnvloeden.

Maar het weer laat zich niet temmen. In de natuurkunde, waar de meteorologie onder valt, wordt een proef afgenomen in een laboratorium, onder geconditioneerde omstandigheden. Wij hebben de hele aardbol als laboratorium, en werken onder nadrukkelijk niet-geconditioneerde omstandigheden.” Tot een van zijn hoogtepunten rekent hij zijn berichtgeving tijdens het uitbreken van de Golfoorlog. “Ik heb een bovenmatige interesse in de invloed van het weer op de oorlogsvoering - ik heb een verleden in de luchtmacht - en ontdekte op een avond dat de weersomstandigheden aldaar precies aan de eisen voldeden om de aanval in te zetten. Ik tipte de redactie paraat te blijven. Toen de aanval inderdaad begon, zat RTL er onmiddellijk bovenop.” (Foto J/orgen Krielen)