Van het ruimtefront

Deze week enkele varia uit de ruimte:

National Public Radio. Wie behalve de talrijke extra uitzendingen van CNN, CNBC etc., nog meer informatie zoekt over het verloop van Monicagate, kan zich wenden tot de Amerikaanse National Public Radio, in heel Europa per satelliet eenvoudig te ontvangen.

NPR in Europa is eigenlijk het gevolg van een mislukking: aanvankelijk was geprobeerd voor Europa een apart radiostation op te zetten onder de naam America One, dat net als de Amerikaanse publieke radio, reclamevrij zou zijn en geheel zou drijven op sponsoring en vrijwillige bijdragen van luisteraars. Toen America One echter begin dit jaar, na een jaar proefdraaien, de luisteraars tot het overmaken van geld poogde aan te sporen, viel de oogst bitter tegen. Aan America One is ijlings een eind gemaakt, de speciaal op Europa gerichte uitzendingen werden opgeheven, en op de gebruikte frequentie wordt nu gewoon de landelijke Amerikaanse publieke radio doorgegeven.

NPR kenmerkt zich door een - zeker naar Amerikaanse begrippen - rustige toon. Hoogwaardige discussies en afgewogen nieuwsanalyses worden afgewisseld met talkshows waarheen ook de Europese luisteraar mag opbellen. De voornaamste nieuwsitems op NPR kunnen ook op Internet worden opgevraagd en beluisterd. NPR is analoog te beluisteren via Astra (19,2 graden oost), op 11.538 GHz, v., de frequentie van het gecodeerde tv-station VH-1, audiocarrier 7.74 MHz. website: www.npr.org

Fashion tv. Fashion television, het 24-uurs televisiestation dat niets anders laat zien dan modeshows, heeft er een broertje bij: Fashion Hommes, waarop alleen herenkleding te zien is. De zender met dameskleding is overigens in Nederland niet alleen meer voorbehouden aan schotelbezitters. De kabelmaatschappij A2000 heeft de zender in zijn pluspakket opgenomen.

Voor schotelbezitters zijn de beide versies van Fashion alleen digitaal te zien - een recente analoge terugkeer van de zender op Hotbird duurde maar enkele dagen. Wie analoog echt niet zonder kan, wende zich tot de herhalingen van Fashion die 's nachts van 2 tot 7 te zien zijn op de Duitse vrouwenzender TM3. Beide versies van Fashion via Eutelsat/Hotbird (13 graden oost), digitaal 12.322 GHz, h. Fashion-vrouwen ook op Astra, 12.402 GHz., v. Op deze frequentie kan het geluid van Fashion zelf worden vervangen door het Franse techno-station radio FG. TM3 analoog via Astra 10.936 GHz., v.

Info. In Nederland waren tot nu toe twee bladen voor schotelbezitters te koop, afgezien van meer gespecialiseerde technische bladen. Ze heetten Veronica Satellite en de Free Satellite Watcher. De eerste was meer glossy, de tweede meer een typisch hobbyblad. Eind deze maand fuseren beide publicaties tot één, die Satellite gaat heten en net als zijn voorgangers veertiendaags verschijnt.

Wie nog actuelere informatie zoekt kan terecht op Internet, bijvoorbeeld bij www.satcodx.com of bij de teletekst van TV5 (pagina 621 e.v.) of 3Sat (pagina's 624 en 625). Op beide locaties is wekelijks een lijstje met nieuwe verschijningen aan het ruimtefront te vinden. TV5 analoog op Eutelsat/Hotbird 11.325 GHZ., v. en digitaal op Astra 12.363 GHz., v. 3Sat op Astra 11.247 GHz., v. (analoog); en 12.663 GHz. H. (digitaal)

    • Raymond van den Boogaard