Twijfels bij Krajicek over deelname aan Grand Slam Cup

DEN BOSCH, 23 SEPT. Richard Krajicek beslist uiterlijk maandag of hij volgende week in München deelneemt aan het tennistoernooi om de Grand Slam Cup. Bij het toernooi voor de beste spelers van de vier grandslamtoernooien speelt Krajicek in de eerste ronde tegen Karol Kucera.

“De Grand Slam Cup is een luchtig evenement dat louter om geld gaat”, erkende de 26-jarige Hagenaar vanochtend tijdens een persconferentie in Den Bosch. “Maar ik wil mezelf zo snel mogelijk testen om te zien wanneer ik aan mijn knie moet worden geopereerd. Ik wil mezelf nog één kans geven. Als het goed gaat in München, speel ik ook op de indoortoernooien in Wenen en Parijs.”

Krajicek worstelt al sinds zijn opgave in de derde ronde van de US Open met een dilemma. De nummer 9 van de wereldranglijst meldde zich meteen af voor de ontmoeting met Ecuador in de Davis Cup. Maar zijn programma voor de komende weken is uiterst onzeker. Sampras, Rafter, Moya en Corretja lieten zich niet verleiden door de miljoenen die in München klaarliggen. Krajicek is nu al verzekerd van 100.000 dollar als premie voor de verliezer in de eerste ronde. Hij heeft onlangs de training hervat. “Als ik pas op de baan terugkeer in Wenen heb ik wellicht drie kostbare weken laten lopen als ik moet besluiten me nu al te laten opereren”, zei Krajicek.

De pupil van Rohan Goetzke twijfelt bovendien nog tussen deelname aan het officieuze wereldkampioenschap, eind november in Hannover, of de Australian Open in januari. Hij zal een keuze moeten maken. “Ik schat dat ik nog ongeveer 500 ATP-punten nodig heb om me voor het WK te kwalificeren. Voor dat toernooi speel je het gehele jaar. Maar als ik me pas na Hannover laat opereren, kan ik de Australian Open wel vergeten.”

Krajicek wenst in elk geval zijn sportieve belangen te laten prevaleren. Hoewel hij op 9 december in Den Bosch het uithangbord is van een demonstratietoernooi onder auspiciën van sportkledingfabrikant Nike, weet zijn sponsor dat Krajicek niet kan spelen als hij na het WK aan zijn linkerknie wordt geholpen. Andre Agassi en John McEnroe zullen de eregasten zijn op het gala van de Richard Krajicek Foundation, waar met alternatieve spelregels wordt geëxperimenteerd.