Twee Sinterklazen maken hun opwachting in Stede Broec

STEDE BROEC, 23 SEPT. In de Noord-Hollandse gemeente Stede Broec komen misschien twee Sinterklazen. Sinterklaas Stede Broec (SSB) en de Jongerenbeweging Oud Papier (JOB) willen beide de intocht organiseren en houden vast aan hun plannen.

De ruzie is al maanden aan de gang. De afgelopen 27 jaar organiseerde een evenementencomité de intocht, maar vorig jaar was dat geen succes. Burgemeester J. Haanstra begon in december te overleggen met de nieuwe SSB. Er zou een intocht met “meer allure” komen. Vanaf dat moment lopen de verhalen uiteen. De gemeente zegt dat het oude comité zich terugtrok, dat de SSB met een fraai plan kwam en dat er niets aan de hand was totdat de JOB plots weer op de proppen kwam.

De JOB, jarenlang betrokken bij het oude comité, zegt dat de burgemeester een “gemeen spelletje” heeft gespeeld en hen bewust buiten het overleg heeft gehouden. Voorzitter P. Borst voelt zich “vernederd”. Hij ziet een traditie verdwijnen en wil toch de intocht organiseren. Volgens voorzitter B. Roevers van de SSB was Borst nooit op vergaderingen en wilde hij niet ingaan op een uitnodiging te overleggen. “En nu zegt hij dat de burgemeester de raad verkeerd heeft geïnformeerd. Dat is onzin.”

Vanavond vergadert de gemeenteraad over de kwestie en neemt de burgemeester een beslissing.