Telefooncellen en -winkels; Telfort pakt KPN op meer fronten aan

UTRECHT/AMSTERDAM, 23 SEPT. Telecombedrijf Telfort verscherpt de strijd met KPN. Het bedrijf, een alliantie van Nederlandse Spoorwegen en British Telecom (BT), begint in Nederland met eigen telefooncellen en telecomwinkels.

De Telfort-cellen kunnen een bedreiging zijn voor die van KPN, die nu nog als enige telefooncellen exploiteert. Vanaf 1 januari krijgen de groene belpalen op onder meer NS-stations gezelschap van Telfort-telefooncellen, zo heeft BT-directeur Europa P. Gallagher gisteren bekendgemaakt. Of de telefooncellen op termijn die van KPN van de NS-stations verdringen, is nog niet duidelijk. Het grondgebied is eigendom van het spoorwegbedrijf en Telfort-moeder NS kan het KPN dus moeilijk maken.

Volgens KPN zal het zo'n vaart niet lopen. “Wij hebben contracten met de NS. Die kunnen niet zomaar worden opgezegd”, zegt een woordvoerder. Als die contracten aflopen, kan NS ervoor kiezen de grond zelf te gebruiken of die aan een andere telecomaanbieder te verhuren.

Telecombedrijven zijn vooral geïnteresseerd in cellen op stations omdat ze daar makkelijk naamsbekendheid mee krijgen. Winstgevend is de exploitatie nu overigens niet; volgens de toezichthouder op de post- en telecommarkt Opta lijdt KPN Telecom verlies op zijn telefooncellen.

Telfort concurreert nu vooral met KPN Telecom op het gebied van internationale telefonie. Daarnaast wil de onderneming dit najaar de strijd aanbinden met KPN en Libertel in mobiele telefonie. Ook koestert de combinatie van NS en British Telecom plannen om telecomkiosks te openen, waarmee ze direct in het vaarwater van KPN's Primafoon-winkels belandt. Ook de nieuwe mobiele aanbieder Dutchtone gaat in Nederland telefoonwinkels vestigen.

Telfort wil haast maken met de uitvoering van zijn plannen. Gallagher: “Met twee gevestigde aanbieders en twee nieuwe op komst is het zaak dat we snel opereren. Officieel komen we in november met mobiele abonnementen, maar we proberen dat te vervroegen.” Daarom zal Telfort de Nederlandse beller eerst benaderen voor een apart mobiel abonnement en niet, zoals aanvankelijk de bedoeling was, met een geïntegreerd systeem voor vast en mobiel bellen.

De prijzen liggen “zeker” onder die van KPN en Libertel, aldus de BT-directeur. Telfort kan vooralsnog geen landelijke dekking bieden. “Dit jaar bereikt ons net 42 procent van de bellers, eind volgend jaar is dat 75 procent.” De nieuwkomer richt zich eerst op randstedelijke gebieden. (ANP)