Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Morgen wordt bekend of zakenman Rosen Jacobson een doorstart maakt met een deel van Fokker. Verder een reportage over vluchtelingen in Kosovo en deel 2 van een drieluik over misstanden in de wereld van de Nederlandse kinderbescherming. Ned.2, 17.29-18.57u. Studio RKK. Met de Nederlandse primeur van de videoclip van de paus. Verder Martin Šimek over kardinaal Willebrands en Dick Bruna over het succes van zijn nieuwste boek De Ark van Noach. Ned.1, 18.57-19.28u. Netwerk. De Duitse SPD-leider Gerhard Schröder hoopt zondag in de verkiezingen Kohl te verslaan. En aandacht voor de gevolgen van koppen voor voetballers. Ned.1. 20.30-21.07u. Nova. Het NOC*NSF lanceerde vandaag een nieuw plan voor het bestrijden van doping in de Nederlandse sport. Verder een reportage over het rechts-extremisme in het voormalig Oost-Duitse Mecklenburg-Vorpommeren. En een portret van low-budget filmmaker Eddy Terstall wiens Babylon vandaag op de eerste dag van het Nederlands Filmfestival in première gaat. Ned.3, 22.33-23.03u.

DOCUMENTAIRES

Yoy: De bokser en de dichter. Twee Noord-Ierse jongens gaan elk op hun eigen manier om met het geweld in hun land en in hun leven. Ned.1, 18.27-18.57u. Veldpost Europa. Portretten van de onderkant van de samenleving. Vandaag bijdragen uit Sevilla (Pepe viert met flink wat drugs zijn vrijlating uit de gevangenis), Berlijn (Donald is van West- naar Oost-Berlijn verhuisd om zijn geluk te zoeken) en Lille (drie jongens uit de wijk Les Moulins zoeken verkoopbare spulletjes op de vuilnisbelt). Ned.3, 19.57-20.30u. Was Nun, Herr Kohl. De bondskanselier en CDU-voorzitter wordt ondervraagd door Klaus Bresser en Thomas Bellut. Duitsl.2, 21.00-21.45u. De onzichtbaren. De laatste aflevering in een serie documentaires over het sociaal tekort in Nederland gaat over illegale vluchtelingen in Nederland. Wat moet een medische of psychische hulpverlener doen als een illegaal hem nodig heeft? Ned.3, 21.00-21.25u.

AMUSEMENT

Morse. Valerie Craven, een zestienjarig schoolmeisje, wordt al een half jaar vermist. Inspecteur Morse is ervan overtuigd dat ze dood is, maar haar vader wil haar blijven zoeken. Het spoor leidt naar de exclusieve kostschool van Valerie, waar de verhoudingen niet zo simpel liggen als op het eerste gezicht leek. Ned.1, 21.07-22.56u. Over de balk. Serie over geldverspilling. Zoals de tramtunnel naar de te bouwen wijk IJburg die de gemeente Amsterdam reeds liet aanleggen, maar nooit gebruikt zal worden. En een molen zonder wieken in Oostzaan. Veronica, 21.15-21.50u. TeeVee Studio. Rémi van der Elzen bekijkt samen met schrijfster Tessa de Loo tv-fragmenten van de afgelopen week. Ned.1, 23.57-0.32u.

MUZIEK Close Up: Manic Street Preachers. Over de geschiedenis van de band Manic Street Preachers, die in 1996 een wereldwijd succes behaalden met het album Everything Must Go, een jaar na de nog immer onopgehelderde verdwijning van hun gitarist en tekstschrijver Richey Edwards. BBC 2, 22.30-23.20u.

KUNST On reflection. Kunsthistorische serie waarin Jonathan Miller het gebruik van reflecties en spiegels in de schilderkunst onderzoekt. Vandaag doet Miller een poging het eerste schilderij met een spiegelend ruit te vinden. BBC2, 23.20-23.30u. Zeeman met boeken. Xandra Schutte, Maarten Doorman en Maarten van Rossem speken o.l.v. Michaël Zeeman over Het hijgend Hert van Gerard Reve, De Vaders van de Gedachte van Nanne Tepper, De Jaren in Zeedorp van H.C. ten Berge, Amsterdam van Ian McEwan en England, England van Julian Barnes. Ned.3, 23.22-0.14u.

FILMS

Till There Was You (John Seale, 1991, Australië). Jeroen Krabbé speelt belangrijke bijrol in onbeduidende, op fotogeniek tropisch eiland gesitueerde thriller. Mark Harmon blijkt er allerminst welkom. RTL5, 20.30-22.15u., onderbroken door reclame. The Innocent (John Schlesinger, 1992, Engeland/Duitsland). Zie Film-vooraf. Belg.2, 20.30-22.30u.

Shattered (Wolfgang Petersen, 1991, VS). Hollywood-debuut van de Duitse regisseur van Das Boot, Airforce One en In the Line of Fire is een onderhoudende thriller volgens het Hitchcock-model. Projectontwikkelaar Tom Berenger kampt na auto-ongeluk met blanco geheugen en is overgeleverd aan de zorg van zijn vrouw Greta Scacchi. BBC1, 23.35-1.05u. A Climate for Killing/A Row of Crows (J. S. Cardone, 1990, Verenigde Staten). Verstrooiend politiedrama. In een moordzaak botst de aanpak van plattelandssheriff John Beck met die van grote-stadsagent Steven Bauer. BBC1, 1.05-2.50u. Max et les Ferrailleurs (Claude Sautet, 1971, Frankrijk/Italië). Wrange psychologische policier. Monomane inspecteur Michel Piccoli probeert met hulp van nietsvermoedende prostituée Romy Schneider kruimeldieven te verleiden tot grotere criminaliteit. Duitsl.1, 1.15-3.05u., nagesynchroniseerd. Illusion in Moll (Rudolf Jugert, 1952, West-Duitsland). Draak waarin jongedame met gevaar voor eigen reputatie de minnaar van haar aanstaande schoonmoeder ontmaskert als oplichter. Met Hildegard Knef, Hardy Krüger. Morgen, Duitsl.2, 9.03-10.40u., zwart-wit. Bachelor in Paradise (Jack Arnold, 1961, Verenigde Staten). Satirische komedie behoort niet tot de beste vehikels voor Bob Hope. Als succesvol auteur annex vrijgezel zaait hij onrust in Californisch suburb vol getrouwde stellen. Ook met Lana Turner. Morgen, Duitsl.1, 10.03-12.00u., nagesynchroniseerd.