Parlement Spanje tegen versoepeling abortuswet

MADRID, 23 SEPT. Het Spaanse parlement heeft met een meerderheid van slechts één stem een voorstel van de socialistische oppositie om de abortuswetgeving te liberaliseren, van de hand gewezen. Het werd met 173 tegen 172 stemmen verworpen.

De bestaande abortuswet, die dateert uit 1985, is een van de meest restrictieve in Europa. De wet staat zwangerschapsonderbreking toe binnen twaalf weken, op voorwaarde dat het leven of de geestelijke gezondheid van de moeder in gevaar is, als het kind misvormd ter wereld dreigt te komen en in gevallen, waarin de zwangerschap het resultaat is van verkrachting of incest. De socialisten wilden die wet liberaliseren en abortus binnen twaalf weken toestaan in elk geval waarin sprake is van persoonlijke, sociale of familieconflicten als gevolg van de zwangerschap.

Het voorstel van de oppositie is sinds 1996, toen in Spanje de conservatieve Partido Popular van premier José Maria Aznar aan de macht kwam, al twee keer eerder getorpedeerd. Het Spaanse parlement verwierp gisteren met ruime meerderheid nog twee andere voorstellen voor liberalisering van de abortuswet; het ene voorzag in de legalisering van abortus binnen veertien weken van de zwangerschap, het andere in legalisering binnen de eerste zestien weken. Die voorstellen waren ingediend door kleinere partijen.

Het abortusdebat is in Spanje met grote heftigheid gevoerd. Tijdens het debat van gisteren hielden zowel voor- als tegenstanders van de liberalisering bij het parlement rumoerige demonstraties. Ook de katholieke kerk heeft zich in het debat gemengd. Zondag ageerden priesters vanaf vele preekstoelen tegen de voorgestelde liberalisering. Aangesproken op die agitatie zei de woordvoerder van het Spaanse episcopaat gisteren dat “toekomstige generaties zich waarschijnlijk zullen schamen over de abortus, net zoals wij ons schamen over de Inquisitie en de genocide door de nazi's.” (AP)