Overleg over olieprijs; Bijeenkomst van grote olieconcerns

ROTTERDAM, 23 SEPT. Topmanagers van twintig grote oliemaatschappijen ter wereld komen in het weekeinde van 3 en 4 oktober in Venetië bijeen om te praten over de lage olieprijzen en toenemende onzekerheid in de wereldeconomie.

Dat meldt de organisator van het forum, de Petroleum Finance Company, in een persbericht.

“Er zullen geen discussies worden gevoerd over prijsafspraken”, schrijft PetroFinance in het persbericht. Om de indruk van kartelvorming te vermijden, zal een vooraanstaande Amerikaanse jurist alle besprekingen bijwonen.

De bijeenkomst, met als deelnemers onder meer Shell en oud-premier Tsjernomyrdin, oud-topman van het Russische Gazprom, vindt plaats in Venetië. “De ontmoeting, die al een jaar geleden was gepland, biedt topmanagers van oliemaatschappijen de kans om over een aantal belangrijke onderwerpen te praten, zoals de herstructurering van de olie-industrie, geopolitiek en de rol van de industrie in de maatschappij”, aldus de voorzitter van PetroFinanc.

De winsten van de oliemaatschappijen staan onder druk door aanhoudend lage prijzen van ruwe olie. Vorige week vrijdag maakte Shell bekend dat de winst in het huidige kwartaal en het komende kwartaal lager zullen zijn. Shell verwacht dat de komende twee tot drie jaar de olieprijs tussen de 12 en 16 dollar per barrel zal fluctueren, zo'n 20 tot 30 procent lager dan vorig jaar. Om de kosten te drukken, sluit Shell vier nationale hoofdkantoren in Europa, waaronder dat in Rotterdam.

De bijeenkomst geeft voeding aan de speculaties over een verdergaande fusiegolf onder de grote oliemaatschappijen. Vorige maand maakte British Petroleum bekend de Amerikaanse maatschappij Amoco te zullen overnemen. Shell en Texaco zijn het eens geworden over de bundeling van hun raffinage- en verkoopactiviteiten in Europa, zoals ze dat al hebben gedaan in de Verenigde Staten. BP en Mobil vormden vorig jaar een gezamenlijke onderneming in Europa.

“Iedereen is op jacht”, zegt een topman van een Europees olieconcern in de Britse krant Financial Times van vanochtend. “Ik hoop een paar interessante mensen te ontmoeten, wat interessante dingen te horen, en misschien wat interessante zaken te kunnen doen”, zegt een andere topman.

Tot de deelnemers aan de bijeenkomst behoren behalve Shell en Gazprom ook British Petroleum, Chevron, Elf Aquitaine, Total, het Noorse Statoil, het Italiaanse energieconcern ENI en de Saoedische staatsmaatschappij Aramco.

Tot gespreksonderwerpen behoren ook de toenemende zorg over het milieu, de ontwikkelingen van nieuwe energiebronnen en de risico's die bedrijven lopen als ze investeren in instabiele regio's als het Midden-Oosten en Centraal-Azië, met name het gebied rond de Kaspische Zee.