Orkaan bedreigt Cuba en Florida Keys

ROTTERDAM, 23 SEPT. De orkaan Georges, die eerder deze week aanzienlijke schade aanrichtte op de Bovenwindse Eilanden, bedreigt nu ook Cuba en het zuiden van de Verenigde Staten, met name de staat Florida. De orkaan wordt daar morgen of vrijdag verwacht.

Vanmorgen kwam Georges met tot rond de 120 kilometer per uur verminderde windsnelheden aan bij Haïti. Gisteravond en vannacht veroorzaakte de orkaan grote schade in de Dominicaanse Republiek, dat met Haïti het eiland Hispaniola deelt.

Volgens berichten van de internationale persbureau's zouden in de Dominicaanse Republiek twaalf doden zijn gevallen en een nog onbekend aantal gewonden. Ook zijn gevallen van plunderingen gemeld. De schade in het arme en geërodeerde Haïti zal mogelijk nog groter zijn. Het merendeel van de bevolking woont er in bouwvallige onderkomens.

Het National Hurricane Center in Miami heeft vanmorgen waarschuwingen doen uitgaan voor het gebied dat in het vermoedelijke traject van de orkaan ligt. Verwacht wordt, dat Georges na Haïti richting Cuba zal gaan. Boven open zee zal de orkaan, die in het bergachtige grensgebied tussen de Dominicaanse Republiek en Haïti aan kracht heeft verloren, dan weer in sterkte toenemen. Op het waarschijnlijke pad van de orkaan liggen ook de Bahama's en de Florida Keys. Daar hebben de autoriteiten toeristen opgeroepen te vertrekken zolang er nog lijnvluchten gaan.

De schade die Georges heeft aangericht op het Nederlandse deel van Sint Maarten wordt geschat op zo'n 100 miljoen gulden, aldus de Nederlandse verzekeringsexpert J. Dijk, die op Sint Maarten optreedt als agent voor diverse verzekeringsmaatschappijen, gisteren tegenover het ANP. Vandaag zou Dijk proberen ook de materiële schade op Saba in ogenschouw te nemen. Van de drie bovenwindse Antillaanse eilanden is Saba het zwaarst getroffen. Communicatie met het eiland is nog steeds moeilijk.

Intussen ontwikkelen zich op de Atlantische Oceaan twee tropische depressies tot nieuwe orkanen. Volgens de naamgeving voor het orkaanseizoen 1998 gaat het om de tropische storm Ivan en orkaan Jeanne, die vannacht op respectievelijk 1.000 mijl ten zuid-zuidwesten van de Azoren en 215 mijl ten west-zuidwesten van de Kaapverdische Eilanden lagen.