Kampeerterrein De Marke

Foto: DWINGELOO - Op kampeerterrein De Marke in Lheebroek bij Dwingeloo is gisteravond een gedenksteen onthuld ter nagedachtenis aan het tentenkamp voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Precies een jaar geleden richtten een aantal kerkelijke organisaties daar een tentenkamp in voor 27 asielzoekers.

Deze asielzoekers, onder wie kinderen, dreigde op straat te worden gezet, omdat ze om praktische redenen niet naar hun land konden terugkeren. Volgens toenmalig staatssecretaris Schmitz waren de asielzoekers terecht uit de opvang gezet, omdat zij weigerden mee te werken aan terugkeer. De kerken betwistten dat. Volgens hen heeft de actie, die zes weken duurde, ertoe bijgedragen dat “er een politieke discussie is ontstaan over deze mensen, die voor de wet niet bestaan. Dankzij deze discussie worden nu in ieder geval geen kinderen meer op straat gezet”. De bijbelse tekst op de gedenksteen verwijst naar de oproep van Jezus aan de mensen om voor hun naasten te zorgen.(ANP) (Foto Sake Elzinga)