Internet via kabels Castel en Palet Kabelcom

BRUSSEL/ZWOLLE, 23 SEPT. Bijna anderhalf miljoen abonnees in gebieden buiten de Randstad kunnen in de loop van volgend jaar via de televisiekabel op Internet surfen.

De kabelmaatschappijen Castel en Palet Kabelcom hebben plannen bekendgemaakt om samen met het Amerikaanse Athome een onderneming op te zetten die Internet-diensten via de kabel aanbiedt.

De Europese kartelautoriteiten zijn gisteren akkoord gegaan met de oprichting van Athome Benelux. De kabelbedrijven houden ieder 45 procent van de aandelen; de Amerikanen zijn voor 10 procent eigenaar.

Het nieuwe bedrijf biedt niet alleen toegang tot het Internet, maar levert ook diensten als spelletjes, live-uitzendingen van sportwedstrijden en videofilms via de kabel.

In eerste instantie richt Athome Benelux zich tot de abonnees van de moederbedrijven. Castel heeft 750.000 aansluitingen, in het noorden en oosten van het land. Palet Kabelcom telt 700.000 abonnees in het zuiden.

Een woordvoerder van Edon, het moederbedrijf van Castel, sluit niet uit dat de bedrijven de diensten later ook elders in en buiten Nederland zullen aanbieden.

Bij Athome Benelux komen in eerste instantie enkele tientallen mensen te werken. Over de hoogte van de investeringen wil Edon geen mededelingen doen.

Castel kwam eerder dit jaar al in het nieuws met gratis Internet-toegang. Daarbij ging het om toegang via de telefoon die veel langzamer werkt dan de nu voorgestelde kabeltoegang. Bovendien was een aantal functies, waaronder de elektronische post, slechts moeizaam bereikbaar. (ANP)