In Tokio en New York; Japan zoekt oplossing banksector

TOKIO, 23 SEPT. De Japanse regerings- en oppositiepartijen zijn opnieuw rond de tafel gaan zitten om hun geschil rond de Japanse bankensector bij te leggen. Tegelijkertijd wist Japans premier Obuchi in New York bij president Clinton begrip te wekken voor de politieke problemen van het land.

“Ze moeten met een resultaat komen dat politiek haalbaar is”, zei Clinton na afloop van de ontmoeting met Obuchi over het politieke geschil in Tokio over de aanpak van de banken. Japan heeft “unieke uitdagingen”, aldus Clinton, die Amerikanen moeten proberen te begrijpen. En Obuchi zelf: “Clinton heeft mijn verklaring van de situatie aangehoord.”

Ondanks deze publieke vriendelijkheid van de twee regeringsleiders, die elkaar voor het eerst ontmoetten, lieten lagere functionarissen een bekender refrein horen. Zo zei Lawrence Summers, onderminister van financiën, dat Clinton in zijn ontmoeting met Obuchi “nadruk had gelegd op het belang van snelle en effectieve actie”. Ook Clintons woordvoerder maakte melding van deze opmerking, maar constateerde tevens dat Clinton begrip zocht bij het Amerikaanse publiek voor de Japanse problemen.

Het Japanse probleem is momenteel wat nu eigenlijk de betekenis is van het vrijdag gesloten akkoord tussen regering en oppositiepartijen aangaande de behandeling van de banksector. Dit akkoord werd met veel bombarie aangekondigd, maar was ook direkt onderwerp van vrije interpretatie. Dat weerspiegelde zich in de woorden van oud-minister van financiën Hikaru Matsunaga: “Ik heb geen idee waarover regering en oppositie het nu eigenlijk eens zijn.”

Na een noodingreep van secretaris-generaal Yasuhiro Mori van de regerende Liberaal Democratische Partij zijn gisteravond alsnog regering en oppositie rond de tafel gaan zitten. Mori haalde de oppositie over met zijn verklaring dat behandeling van de geplaagde Long Term Credit Bank (LTCB) op basis van nieuwe wetgeving plaats zal hebben. De partijen zijn nu dan ook aan tafel gaan zitten om met deze concrete wetsvoorstellen te komen, in plaats van het summiere principe-akkoord van vrijdagavond.

Voorlopig is het geheel onduidelijk wat de uitkomst van dit overleg zal zijn en of de overheid geld zal gaan steken in de redding van de LTCB. De oppositie dacht vrijdag een akkoord te hebben waarin deze optie was uitgesloten. Er stond immers dat de LTCB onder “speciaal overheidstoezicht” zou worden geplaatst. Toch haalde premier Obuchi doodleuk het drie maanden oude plan voor de LTCB weer uit de kast, alsof er in de tussentijd geen felle strijd met de oppositie was gevoerd: “Ik wil geen faillissement van de LTCB maar wil dat de fusie met Sumitomo Trust Bank gewoon doorgaat.”

De bank is aan het begin van de jaren negentig in de problemen geraakt toen de zeepbeleconomie van Japan uiteen spatte. De bank heeft voor meer dan 10 miljard dollar aan slechte leningen uitstaan. Eind augustus nam het voltallige bestuur ontslag.

    • Hans van der Lugt