GB vecht verbod op reclame tabak aan

LONDEN, 23 SEPT. Britse tabaksfabrikanten stappen naar het Europese Hof van Justitie om een maatregel van de Europese Unie aan te vechten, die uiterlijk in 2006 alle tabaksreclame verbiedt. Volgens de Tobacco Manufacturers Association (TMA) gaat het plan “een stap te ver”. De meeste lidstaten moeten de maatregel nog opnemen in hun nationale wetgeving.

De TMA vreest dat producenten zich door de maatregel niet teweer kunnen stellen tegen goedkope importen en de groeiende smokkel van tabak. In de TMA zijn vertegenwoordigd Gallaher Group, Imperial Tobacco en Rothmans, die samen met vier geassocieerde leden 90 procent van de Britse markt beheersen. Die is goed is voor een jaaromzet van ongeveer 43 miljard gulden.

Adverteren via posters wordt verboden in juni 2000, waarna een jaar later klantenwerving in kranten en andere periodieken in de ban gaat. Sponsoring door de tabaksindustrie is nog toegestaan tot 2003, waarbij een uitzondering is gemaakt voor wereldwijde evenementen. Die mag de tabaksindustrie nog tot 2006 gebruiken om haar waren aan de man te brengen. Een van die wereldwijde evenement betreft het wereldkampioenschap autoracen in de Formule I. De baas van de Formule I, de Brit Bernie Ecclestone, kwam in opspraak toen hij een miljoen pond stortte in de verkiezingskas van Labour. Om de schijn van belangenverstrengeling te voorkomen heeft premier Blair dit bedrag laten terugstorten naar Ecclestone.

Momenteel spendeert de bedrijfstak per jaar in Europa ongeveer 320 miljoen aan reclame en sponsoring. De industrie verwijst dankbaar naar Noorwegen. Sinds daar de advertentiemarkt streng aan banden werd gelegd, nam het aantal rokers alleen maar toe.

Het Amerikaans Kankergenootschap begon maandag met een ongekend felle reclamecampagne tegen roken. In tv-spotjes worden tabaksfabrikanten leugenaars genoemd, die zich zouden richten op kinderen. Verder toont het gezelschap röntgenfoto's van doorrookte longen en laat het zien hoe ambulances naar ziekenhuizen scheuren.

Als klap op de vuurpijl toont het genootschap hartverscheurende beelden van een 29 jaar oude vrouw met longemfyseem. (ANP)