Filmactrice Calamai overleden

RIMINI, 23 SEPT. Afgelopen maandag is in Rimini de Italiaanse filmactrice Clara Calamai overleden.

Ze was vermoedelijk 89 jaar, volgens sommige bronnen 83. Haar grootste bekendheid verwierf Calamai door de hoofdrol in Ossessione (1943) van Luchino Visconti, nadat ze twee jaar eerder schandaal had veroorzaakt door in het kostuumdrama La cena delle beffe als eerste Italiaanse actrice haar borsten te ontbloten. In de meeste kopieën van de film ontbreken overigens de achttien relevante beeldjes, niet door een ingreep van de censuur, maar ten gevolge van de verzameldrift van bioscoopoperateurs. Tot de ongeveer 45 andere films van Calamai behoren Visconti's Le notti bianche (1957) en Dario Argento's horrorproductie Profondo rosso (1975). Verving Calamai bij Ossessione de zwangere Anna Magnani, in 1945 nam in een andere neo-realistische sleutelfilm, Roberto Rossellini's Roma città aperta (Rome - Open Stad), Magnani weer de rol over van Calamai, die nee gezegd had.