EZ keurt investering van IHC Caland in Birma af

DEN HAAG, 23 SEPT. De Nederlandse regering keurt de investering van het Nederlandse bedrijf IHC Caland in Birma af. Dat antwoordt staatssecretaris Ybema van Economische Zaken, mede namens minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken, op schriftelijke vragen van Kamerleden over deze zaak.

De regering onderzoekt nu in hoeverre er in Europees verband voldoende draagvlak kan worden gevonden voor economische sancties tegen Birma. “Op ambtelijke niveau wordt dat afgetast. Buitenlandse Zaken heeft daarbij het voortouw”, zei de woordvoerster van Economische Zaken vanmorgen.

IHC Caland heeft een order binnengehaald voor de bouw van een olieopslagplaats voor de kust van Birma. Opdrachtgever is het Engelse bedrijf Premier.

Birma wordt geregeerd door een militaire dictatuur. In het land worden op grote schaal de mensenrechten geschonden. Omdat er nog geen internationale economische boycot van Birma bestaat, heeft de Nederlandse regering “geen juridisch aanknopingspunt voor stappen tegen particuliere bedrijven”.