ETEN UIT DE SMELTKROES (2)

Een paar jaar terug gaf ik al eens een recept voor een gerecht uit de smeltkroes der culinaire culturen. Het betrof toen een pastagerecht met een oneigenlijke toevoeging in de vorm van blokjes verse tofu die kort met de spaghetti werden meegekookt alvorens ze beide door een klassieke Zuid-Italiaanse tomatensaus werden gehusseld.

Bij een vriendin at ik laatst ook zo'n heerlijk smeltkroesgerecht: penne met merguez en voorzien van een Thais-Tunesische tik. Zij houdt van pittig eten en heeft een royale hand met rawits en harissa. De kern van het gerecht waren natuurlijk de worstjes van lams- en rundvlees, die ze koopt bij een Marokkaanse slager die de merguez heerlijk kruidt met rode peper, paprika en veel komijn.

Bereiding: Verhit de olie in een hapjespan en bak daarin de merguez samen met de cayennepeper op vrij laag vuur tot de worstjes n‚t gaar zijn (het is belangrijk de worstjes langzaam te laten garen zodat ze niet openspringen). Neem ze uit de pan en snijd ze in stukjes van 2-3 cm lang.

Fruit in de achtergebleven olie de ui al roerend op niet te hoog vuur tot hij zacht wordt. Voeg de knoflook en de blokjes courgette toe en bak deze op iets hoger vuur al omscheppend kort mee. Doe de merguez terug in de pan en bak het vlees nog even mee zodat het goed gaar wordt en mooi donker van kleur.

Schep dan de uitgelekte penne samen met de koriander erdoor en breng het gerecht pittig op smaak met zout, zwarte peper en harissa. Serveer de pasta in voorverwarmde diepe borden. Wie de toevoeging van harissa te riskant vindt in eerste instantie, geeft deze Tunesische rode peperpasta er apart bij.

Voor 2 personen als hoofdmaaltijd:

2 eetlepels olijfolie

6 merguez

4 gedroogde rode rawits, verkruimeld

1 middelgrote ui, gepeld en fijngesneden

3 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt

zout en versgemalen zwarte peper

1 middelgrote courgette (3/4 van gebruiken), in blokjes

175 gram penne, iets minder dan bijtgaar gekookt

1/3 bosje koriander, fijngesneden

harissa (Marokkaanse winkels)

    • Florine Boucher