Economische groei in EU valt terug

BRUSSEL, 23 SEPT. De economische groei in de Europese Unie maakt een terugval door. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg in het tweede kwartaal met 0,2 procent, tegenover een groei van 0,6 procent in elk van de voorgaande drie kwartalen. In de elf 'euro-landen' bedroeg de groei slechts 0,1 procent.

Volgens Eurostat, het EU-bureau voor de statistiek, is de groeivertraging voor een groot deel toe te schrijven aan het lange Paasweekeinde in april. De terugval was niet zo sterk als in de VS, waar de groei zakte van 1,4 tot 0,4 procent. Japan, dat kampt met een recessie, zag zelfs een achteruitgang van 0,8 procent. Vergeleken met het tweede kwartaal van vorig jaar lag het bbp in de EU eind juni 2 procent hoger. In de elf landen die op 1 januari de euro invoeren, was dat 1,8 procent. De Amerikaanse economie groeide in die periode met 3,6 procent. Japan daarentegen moest genoegen nemen met een inkrimping van 1,8 procent.

Volgens de gisteren verspreide Eurostat-cijfers zit de industriële productie in de EU zit nog steeds in de lift, met een gemiddelde groei van 0,7 procent in het tweede kwartaal ten opzichte van de eerste drie maanden. (ANP)