Damrak herstelt van mini-crash

AMSTERDAM, 23 SEPT. De koersen op de Amsterdamse effectenbeurs hebben zich vanochtend hersteld van de mini-crash van maandag. De AEX-index, de graadmeter van de beursstemming, noteerde vroeg in de middag 967,90 punten. Dat is 24 punten (2,5 procent procent) boven het slot van gisteren, toen de met 41,27 punten steeg.

De AEX-index is daarmee terug op het niveau van vorige week vrijdag. Volgens de handelaar hoeft het niet bij dit herstel te blijven. “Veel kopers staan nog aan de zijlijn. Als de index blijft stijgen, zal bij beleggers de angst toeslaan de boot te missen.”

De Amsterdamse fondsen die maandag het hardst waren getroffen voerden vanochtend de sterk stijgende beurs aan. Het aandeel Philips overschreed de grens van honderd gulden, door met 9,10 gulden (9,8 procent) te klimmen naar 101,40 gulden. Philips was gisteren al 10,30 gulden gestegen, wat neerkwam op een stijging met 12,5 procent. Beleggers dumpten het aandeel twee dagen geleden nog na een winstwaarschuwing van het elektronicaconcern. De koers kelderde toen naar 79,60 gulden. Ook het technologiefonds ASM Lithography herstelde zich en boekte 2,20 gulden winst (7,17 procent) op 32,90 gulden.

Een ander opvallend goed presterend fonds was verzekeraar Aegon. Het aandeel werd 10,40 gulden (7,4 procent) duurder op 151 gulden. Ook het aandeel Elsevier deed mee aan de scherpe stijgingen. Analisten beoordelen de uitgever, die afgelopen maandag relatief weinig inleverde, als een goedkoop fonds. Vanochtend voerden geruchten over de voorbereiding van een bod op Reed Elsevier door een Amerikaans bedrijf - Microsoft wordt genoemd - de koers verder op. Het aandeel steeg met 1,60 gulden (5,6 procent) naar 30,40 gulden.

De koers van KPN bewoog tegengesteld. Het telecomaandeel verloor 2,70 gulden (3,9 procent) op 66,90 gulden. Het bedrijf ziet de concurrentie toenemen van Telfort, een alliantie van Nederlandse Spoorwegen en British Telecom. Telfort begint in Nederland met eigen telefooncellen en telecomwinkels.

Ook de overige Europese beurzen stonden halverwege de dag op winst. Frankfurt noteerde 1,8 procent hoger, Londen 1,07 procent en Parijs 0,23 procent. Beleggers over de hele wereld wachten gespannen op de toespraak van de Amerikaanse centrale bankier Alan Greenspan. Hij zal vanavond het budgetcomité van de Senaat bijpraten over de economische ontwikkelingen in de wereld. Beleggers hopen op een hint over een mogelijke renteverlaging.

NEW YORK De Dow Jones-index van de effectenbeurs in New York is gisteravond 36,05 punten (0,45 procent) lager gesloten op 7897,20 punten.

TOKIO De financiële markten in Japan waren gesloten wegens een feestdag. In Hongkong sloot de Hang Seng-index 1,78 procent hoger.