Centraal en onverwacht; NOC*NSF wil veel meer dopingtesten

PAPENDAL, 23 SEPT. Het NOC*NSF wil in het overleg met de nationale sportbonden het dopinggebruik in de topsport centraal gaan aanpakken. De sportkoepel wil een onafhankelijk instituut jaarlijks zo'n 2.500 controles laten uitvoeren. De kosten worden geschat op ongeveer twee miljoen gulden per jaar.

Volgens een van de opstellers van het plan, Cees Vervoorn, beleidsmedewerker van NOC*NSF, heeft de nieuwe aanpak één enorm verschil met de huidige praktijk. “De controles worden niet aangekondigd”, zei de oud-zwemmer vanmorgen voor de Radio 1. “Het zal niet zo zijn dat de sporters 's nachts van hun bed gelicht worden, maar ze worden ook niet vooraf ingelicht over de komst van de controleteams.”

Vervoorn verklaarde dat de 'vliegende controles' vooral uitgevoerd worden in de opbouwfase naar het wedstrijdseizoen. “Er zal vooral gecontroleerd worden op middelen die tijdens de zware trainingen in de aanloop naar het seizoen van nut zijn zoals groeihormonen en EPO.”

Volgens Vervoorn zitten veel atleten te wachten op een gezamenlijke aanpak tegen het dopegebruik wegens het slechte imago van de topsport. Hij verwijst daarbij naar de affaire van deze zomer in de Tour de France met Festina en TVM en die rond de Limburgse sportarts Sanders vorig jaar. “De atleten hebben de uitdrukkelijke wens af te rekenen met dit imago”, weet Vervoorn. “Al houdt dat misschien in dat een aantal prestaties nooit meer gehaald zal worden.”

Met de voorstellen wil het NOC*NSF de aanpak van doping centraliseren. “Momenteel”, zei Vervoorn, beleidsmedewerker bij de sportkoepel, “vallen de controles onder de verantwoordelijkheid van de bonden zelf en worden er jaarlijks zo'n vijfhonderd uitgevoerd. Dat willen wij vervijfvoudigen door een onafhankelijk instituut.”

De financiering van de voorstellen komt voor gezamenlijke rekening van NOC*NSF en regering. Staatssecretaris Vliegenthart van VWS reageerde verheugd en noemde het plan “een goede zaak”. “Het is de eerste aanzet het dopinggebruik strenger aan te pakken. De voorstellen van de werkgroep van het NOC*NSF voorzien in een verscherping van de strijd tegen de doping.”

Vliegenthart verwacht dat de centralisering zal uitmonden in een effectiever beleid. “Lang niet alle bonden zijn momenteel actief in de strijd tegen doping.” Ze benadrukt dat een goed antidopingbeleid voorwaarde is voor een sportbond om subsidie te ontvangen. “Ongecontroleerd dopinggebruik levert verhoogde gezondheidsrisico's op, dus het is de regering wat waard daartegen straffer op te treden.”

De voorstellen van het NOC*NSF zullen volgende week aan de nationale bonden worden voorgelegd. Het comité gaat ervan uit dat de bonden het voorstel zullen goedkeuren. In dat geval kan het plan in 1999 in werking treden. (ANP)