WEER MENSEN

Foto: Iedereen heeft de mouwen opgestroopt wegens het fijne weer, maar een gesprek met Piet Paulusma leidt onherroepelijk tot het fenomeen ijs. De presentator van SBS6 is een geboren Fries, die een voorliefde heeft voor het bevroren water. Sinds 1996 is hij adviseur van de Elfstedentocht-commissie. “Bij de laatste Elfstedentocht had ik Henk Kroes aan de lijn, en ik zeg, Henk, hoe staat het met je wakken? Nou, zegt Henk, mijn wakken zijn vannacht juist groter geworden. Heerlijk om dan de oorzaak te vinden.

Vaak genoeg ligt het aan een te krachtige wind, die de warme onderlaag van het water laat mengen met de koude bovenlaag. Samen met dr. ir. Cor Hofstede, die mij wetenschappelijk begeleidt, heb ik een ijsgroeiprogramma ontwikkeld, die een week vooruit kan berekenen hoe groot de aangroei van het ijs is. Maar het mooie is dat elke sloot, iedere vaart en elk meer zijn eigen grillen heeft.” Zijn liefde voor het weer ontstond door het bekijken van het Teleac-programma Wij en het weer, zo'n twintig jaar geleden. Een opleiding tot meteoroloog heeft hij nooit gehad. “Vroeger merkte ik weleens dat ik niet serieus werd genomen door opgeleide meteorologen. Gelukkig is dat nu veranderd. Ik heb net een boek geschreven, Het weer in Friesland, waarin ik onder andere de gevolgen van het weer op de psyche van de mens behandel. Nu de herfst eraan komt, is het goed om je ervan bewust te zijn dat het aantal zelfdodingen dan normaliter hoger ligt dan de rest van het jaar.” (Foto J/orgen Krielen)