Videotape

WASHINGTON POST

De videoband en al het andere materiaal met betrekking tot de relatie tussen de president en Monica Lewinsky dat gisteren is vrijgegeven heeft de kern van deze treurige kwestie niet veranderd. Het land en zijn congres zitten nog steeds met hetzelfde vreselijke dilemma opgescheept.

Volgens elke definitie - en zoals bleek ook zijn eigen - loog de president in een rechtszaak en daarna tegenover het publiek over het karakter van zijn relatie met mevrouw Lewinsky.

Dit feit ontkennen op basis van de diverse argumenten die hij naar voren bracht betekent niets anders dan dat de drempel wordt verlaagd. Wie in dit geval bewust de andere kant opkijkt, verspeelt in het vervolg het recht te klagen als een publieke figuur liegt.

De constitutionele oplossing, het uit zijn functie verwijderen van de president, is in feite de enige straf die voorhanden is. Maar dit is tevens een enorme stap die niet licht kan worden genomen. Hiermee wordt de mogelijkheid geopend dat toekomstige presidenten al te lichtvaardig uit hun ambt kunnen worden gezet.

[...] We blijven bij ons eerder ingenomen standpunt dat het congres een formele afzettingsprocedure moet beginnen om daarna aan de hand van de bevindingen te besluiten.