Verlies mobiele telefoons; Philips slikt prognose winstgroei in

ROTTERDAM, 22 SEPT. Philips heeft zijn winstverwachting flink naar beneden bijgesteld. Drie dagen nadat een andere multinational - Shell - waarschuwde voor tegenvallende resultaten, maakte het elektronica-concern gisteren bekend dit jaar geen winstgroei meer te verwachten.

Twee maanden geleden, bij de bekendmaking van de halfjaarcijfers, verwachtte Philips nog een winststijging “in de dubbele cijfers”.

Nu gaat Philips ervan uit dat de winst zal uitkomen op de 3,2 miljard gulden van '97. Dat was overigens het beste nettoresultaat dat het concern ooit heeft bereikt.

De voornaamste oorzaak van het wegsmelten van de winststijging ligt in de aanhoudende problemen bij de mobiele telefoons, ondergebracht in Philips Consumer Communications (PCC). Philips werkt in deze joint-venture sinds vorig jaar samen met het Amerikaanse Lucent. Volgens Philips zullen de verliezen bij PCC “aanzienlijk hoger” zijn dan eerder was verwacht. Tot voor kort verwachtte het concern dit jaar op de mobiele telefonie een verlies van een half miljard te lijden. De kans is groot dat dit eerder in de buurt van een miljard komt.

Philips-president C. Boonstra, die een notoire hekel heeft aan activiteiten die aanhoudend verliezen produceren, kondigt aan dat Philips samen met Lucent alle opties bestudeert om uit de problemen te komen. De conclusie zal eind volgende maand, bij de publicatie van de cijfers over het derde kwartaal, worden bekendgemaakt.

Philips en Lucent moeten in de markt voor mobiele telefoons opboksen tegen succesvolle concurrenten als Ericsson en Nokia, die beide al een toppositie in deze markt hadden veroverd toen Philips in feite nog moest beginnen. Problemen om nieuwe producten tijdig op de markt te brengen hebben onder andere gezorgd voor de financiële tegenvallers bij PCC. Aanvankelijk had Philips voorspeld dat het onderdeel al eind '97 uit de rode cijfers zou zijn. De aanhoudende en nog steeds oplopende verliezen zorgden eerder dit jaar voor het vertrek van topman Mike McTighe.

Analisten sluiten verkoop van Philips' telefonie-activiteiten aan een andere partner niet uit. Een woordvoerder van Lucent zei desgevraagd dat zijn onderneming wel graag in de sector actief wil blijven.

Philips zegt vooral een moeilijk derde kwartaal door te maken. Als gevolg van de ontwikkelingen bij PCC, slechtere resultaten bij het onderdeel Display Components en lagere (“hoewel nog steeds zeer respectabele”) marges bij de divisie Halfgeleiders zullen de resultaten in het derde kwartaal “aanzienlijk lager” zijn dan “het zeer hoge niveau” van vorig jaar. In het vierde kwartaal, traditioneel het beste kwartaal voor het bedrijf, verwacht Philips weer een verbetering van de nettowinst.

President-directeur Boonstra zei in een reactie: “Ofschoon ik niet tevreden ben met de gang van zaken, moeten wij wel accepteren dat de economische omstandigheden in bepaalde delen van de wereld zijn verslechterd.”

Het elektronicaconcern gaat, zoals eerder aangekondigd, over tot het inkopen van ongeveer 8 procent van de uitstaande eigen aandelen. De raad van bestuur wijst erop dat de verkoop van Polygram eind oktober of begin november zal worden afgerond. Die transactie zal een “zeer grote buitengewone bate” opleveren.

Een beroerde beursdag gecombineerd met de winstwaarschuwing zorgden er voor dat het aandeel Philips gisteren een zeer forse klap opliep. Het elektronicaconcern werd in één dag 6,3 miljard minder waard. Gisteren sloot Philips met een min van 17 gulden op 82 gulden, ofwel een achteruitgang van ruim 17 procent. Vanochtend toonde Philips, net als de hele Amsterdamse beurs, enig herstel. Rond het middaguur noteerde het elektronicafonds iets boven de 87 gulden.

Aan het eind van de turbulente beursdag gisteren was de beurswaarde van Philips 30 miljard, terwijl het concern nog met een waarde van 36,3 miljard het weekeinde in ging. Op 15 mei bereikte het Philips-aandeel het recordniveau van 204,30. Toen bedroeg de beurswaarde 74,9 miljard.