Verdenking van aanklager Starr; 'Linda Tripp legde valse getuigenis af'

WASHINGTON, 22 SEPT. Onafhankelijk aanklager Kenneth Starr verdenkt Linda Tripp, de voormalige vriendin van Monica Lewinsky die de zaak aan het rollen heeft gebracht, ervan dat ze een valse getuigenverklaring heeft afgelegd.

Dat blijkt uit de documenten over de affaire-Lewinsky die gisteren door de juridische commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zijn vrijgegeven. Tripp maakte heimelijk bandopnames van haar telefoongesprekken met Lewinsky, die haar vertelde over haar verhouding met de president. Met die bandjes stapte Tripp naar Starr.

Maar nu blijkt dat Starr vermoedt dat met sommige bandjes geknoeid is. In elk geval zijn 9 van de 27 bandjes, anders dan Tripp onder ede tegenover de grand jury verklaarde, niet de originelen.

Volgens Lewinsky was het Tripp die er bij haar op aandrong om de blauwe avondjurk niet naar de stomerij te brengen, zoals ze van plan was, maar met spermavlekken van de president te bewaren.

President Clinton noemt Monica Lewinsky, in zijn verhoor voor de grand jury dat gisteren werd uitgezonden op de televisie, “in de grond van de zaak een goeie meid”. Lewinsky zelf verklaarde voor de grand jury dat ze vorige maand nog steeds van de president hield.

De aanhangsels bij het rapport van onafhankelijke aanklager Kenneth Starr over de Lewinsky-affaire, bevatten veel details over de verhouding tussen de president en de voormalige stagiaire.

Niet alleen zit er een foto bij van de veelbesproken blauwe jurk van Lewinsky, een cruciaal bewijsstuk nadat er spermavlekken van de president op waren vastgesteld. Ook veel persoonlijke documenten van Lewinsky maken deel uit van de aanhangsels, onder meer nooit verstuurde liefdesbrieven die Starr heeft aangetroffen op de harde schijf van Lewinsky's computer.

Lewinsky noemde Clinton tegenover de grand jury, de geheime kamer van onderzoek in de zaak, “mijn seksuele boezemvriend” en erkende dat ze “een klein beetje een obsessie” voor hem had, en “zeker liefde” voelde.

Maar na de televisietoespraak van de president op maandag 17 augustus, waarin hij voor het eerst erkende dat hij een relatie met haar had gehad, bekoelden haar gevoelens, omdat hij niet stil stond bij de moeilijke tijd die zij de afgelopen maanden doormaakte.

Toen een van de leden van de grand jury haar drie dagen later vroeg:“En, hou je nog van de president, Monica?”, antwoordde ze:“Vóór maandag had ik ja gezegd. Het was heel pijnlijk voor me om zijn toespraak te zien. Ik kreeg het gevoel dat ik een service-contract met hem had, dat ik hem alleen maar oraal hoefde te bevredigen en dat dat de hele relatie was. Maar voor mij was het veel meer.”

Lewinsky blijkt ook aan de grand jury verteld te hebben dat Clintons leven vastliep toen hij veertig was en dat hij destijds “met de gedachte speelde om zijn leven te beëindigen”.

Het Witte Huis stelde gisteren met grote tevredenheid vast dat Lewinsy ook had verklaard: “Niemand heeft me ooit gevraagd om te liegen.”

Ook na de documenten die gisteren zijn vrijgegeven beschikt het Huis van Afgevaardigden nog over zo'n zestien dozen met bewijsmateriaal dat Starr heeft overgedragen.

Naar verwachting zal het merendeel daarvan de komende weken ook openbaar gemaakt worden.