Uitspraak hof raakt fonds niet

DEN HAAG, 22 SEPT. De uitspraak van het Europese hof van justitie dat het mogelijk moet zijn om in het buitenland vergoede medische hulp te krijgen heeft geen gevolgen voor het Nederlandse ziekenfonds. Wel moet de wet worden aangepast die de verzekering regelt van onder meer 65-plussers voor wie er geen plaats in het ziekenfonds.

Tot deze conclusie komt de werkgroep die voor minister Borst (Volksgezondheid) heeft nagegaan of het vonnis voor Nederland gevolgen heeft. Volgens de werkgroep moeten patiënten die in het buitenland behandeld willen worden vooraf toestemming van het ziekenfonds hebben als ze de behandeling vergoed willen krijgen. Dit mag worden gevraagd omdat deze toestemming ook nodig is voor hulp die in Nederland wordt verleend door (para-)medici die niet door een fonds zijn gecontracteerd. (ANP)