Tegenstrijdige signalen over klimaat emissies

ROTTERDAM, 22 SEPT. Ruim acht miljard gulden aan verse effecten hangt boven de Nederlandse beurs en de vraag is: willen beleggers ze nog wel hebben? Banken en bedrijven geven na de koersval van de afgelopen dagen tegenstrijdige signalen. De beursintroductie van Jason Geosystems, een bedrijf dat computerprogramma's maakt voor de olie- en gasindustrie, wordt voor onbeperkte tijd uitgesteld, zo meldt de begeleidende Rabobank.

Hotel Krasnapolsky, dat een plaatsing van aandelen voor de overname van Golden Tulip eerder al een keer uitstelde, zet de zaak wel door. Krasnapolsky gaf vanochtend via ABN Amro 1 miljoen nieuwe aandelen uit tegen een koers van 110 gulden per stuk. De opbrengst (110 miljoen gulden) is minder dan gepland (155 miljoen gulden) en Krasnapolsky wil het gat dichten met extra bankkrediet en/of een achtergestelde lening.

Om effecten ter waarde van miljarden guldens gaat het bij emissies waarmee Ahold en Fortis Amev op dit moment langs beleggers trekken. Zij willen beide vier miljard gulden aantrekken en zij hebben beide weinig last van de Azië-crisis, maar daar houden de overeenkomsten wel op.

Fortis wil alleen nieuwe aandelen uitgeven, Ahold is met een combinatie in de markt van aandelen en leningen die desgewenst door beleggers in aandelen kunnen worden omgezet. “Ik hoor dat er de nodige moeite is om voor die lening genoeg beleggers te vinden”, zegt een beurshandelaar. Zulke leningen hebben weliswaar een lager risico dan directe aandelenbeleggingen, maar de omvang (misschien wel twee miljard gulden) is groot. De Ahold-top is met twee teams bezig aan zijn derde en laatste week van financiële presentaties, Fortis is gisteren gestart. Zaterdag kwamen de eerste paginagrote advertenties.

Sinds de koersen op de Amsterdamse effectenbeurs vrijdag met verve zijn gedaald, groeit de geruchtenstroom dat de emissies het niet gaan halen. “Stel je voor”, zegt een professionele belegger. “Vorige week maandag stond de koers van Ahold op 60 gulden en als belegger heb je toen op 57 gulden per aandeel ingeschreven.” Gisteren sloot de koers van Ahold op 53,60 gulden, vanochtend volgde herstel naar 55,80 gulden.

Bankiers die betrokken zijn bij plaatsingen als deze, noemen het uitgesloten dat de financiële operaties vroegtijdig worden afgebroken. “Dan heb je alle kosten bij de voorbereidingen voor niets gemaakt”, aldus een financier. De techniek waarmee de effecten worden geplaatst moet de bankiers en de betrokken bedrijven aan het eind van verkooptournee maximale speelruimte geven. Professionele beleggers moeten bij hun inschrijving aangeven hoeveel aandelen zij willen en tegen welke prijs. De onderneming en de bankiers kunnen dan de beslissing nemen of zij de prijzen en de hoeveelheden die uit de bus komen nog acceptabel vinden. Zo niet, dan kan de emissie alsnog worden afgeblazen. Dat heeft wel een prijs: het bedrijf moet bij de bank te rade voor vervangende financiering.