'Speelgoed met zacht plastic uit de handel'

ROTTERDAM, 22 SEPT. De productie en verkoop van babyspeelgoed met zacht pvc-plastic moet direct worden gestaakt, vinden Greenpeace en de Consumentenbond. Het speelgoed zou schadelijke stoffen bevatten.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieuhygiëne (RIVM) presenteert vandaag een onderzoek waarin de veiligheid van het zachte speelgoed opnieuw in twijfel wordt getrokken.

In het speelgoed zitten twee soorten ftalaten, stoffen die het harde pvc-plastic week maken. Vooral baby's jonger dan 1 jaar die intensief sabbelen op de plastic bijtringen, badboekjes en piepbeesten krijgen via het speeksel te veel giftige stoffen binnen. Een teveel aan ftalaten kan lever- en nierschade veoorzaken.

Volgens sommige wetenschappers leidt inname van de stof tot geslachtsafwijkingen en onvruchtbaarheid.

Onduidelijk is hoeveel ftalaten precies vrijkomen als kinderen op het speelgoed sabbelen. Om dat te onderzoeken stelde oud-secrataris Terpstra vorig jaar de onderzoeksgroep onder leiding van het RIVM samen, waarin de speelgoedhandel, industrie en de consumentenbond vertegenwoordigd waren. De werkgroep heeft, zo lieten zij vandaag weten, geen betrouwbare meetmethode gevonden, zo lieten zij vandaag weten. “Zolang de mate van afgifte onduidelijk is, kan er geen wettelijk verbod komen op de stof”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

Volgens de woordvoerders van Intertoys en Bart Smit is het omstreden speelgoed uit het assortiment genomen. Ook de net geïntroduceerde zachtplastic poppen van de Teletubbies zullen zij niet verkopen. Woordvoerder E. Matser van Greenpeace dringt aan op een wettelijk verbod. “Er komen voortdurend nieuwe speeltjes op de markt, waarvan de samenstelling onbekend is.”