Selectie; Televisie

ACTUALITEITEN

2 Vandaag. Reportage over de werkwijze en misstanden bij de Raad voor de Kinderbescherming. Na de reorganisatie drie jaar geleden is de Raad nog steeds een log en ondoorzichtig apparaat, zo blijkt uit een zwartboek van de cliëntenorganisatie. Verder, naar aanleiding van de Duitse verkiezingen aanstaande zondag, een portret van bondskanselier Kohl. Ned.2, 17.29-18.55u.

Netwerk. Op 30 september 1944 werden ruim zeshonderd Puttenaren door de Duitsers afgevoerd richting het Duitse werkkamp Ladelund. Slechts veertig zouden het overleven. Jannes Priem was een van hen. Hij ging met Netwerk terug. Ned.1, 20.30-21.07u.

DOCUMENTAIRES

Lonely Planet. Serie reisreportages. Vandaag een reis door de Rocky Mountains in de VS op zoek naar de waarheid achter allerlei mythen over indianen en cowboys uit de tijd van het wilde Westen. Ned.1, 18.25-18.53u.

Just one chance. Reportageserie over het Britse onderwijssysteem. Vandaag wordt een negenjarige dyslectische tweeling gevolgd op hun reis naar Florida alwaar zij hopen te leren lezen. BBC2, 20.30-21.00u.

Histories: Vlaamse Reuzen. Documentairereeks over 'Vlaamse sterren' die heel even aan het Vlaamse firmament schitterden, maar de beloftes niet echt waar konden maken. Vanadaag: Ann Salens, die in de jaren 70 furore maakte als kledingontwerpster. In België is haar kleding bekend danzij Ann Christy, en in Parijs en Düsseldorf zijn haar creaties te koop in boektieks. Toch slaagt zij er niet in om echt internationaal door te breken. Belg.2, 21.00-21.50u.

Der Priester und die Mörderschule. De strijd van priester en Vietnam-veteraan Roy Bourgeois tegen het dubieuze militaire opleidingsinstituut SOA in Georgia (VS), waar tien Latijns-Amerikaanse ex-dictators, onder wie Manuel Noriega, afstudeerden. Duitsland West 3., 23.15-0.15u.

Buiten Spel. Documentaire van Ireen van Ditshuijzen over kinderarbeid in India en Bolivia. Wereldwijd werken 250 miljoen kinderen onder de veertien jaar. Velen van hen gaan niet of nauwelijks naar school. Aan het woord komen werkende kinderen, hun ouders, leraren en de verdedigers van hun rechten. Ned.3, 23.25-0.15u.

Escape. Documentaireserie over de technieken die zijn ontwikkeld ter bescherming van de mens. Vandaag: hoe auto's worden verbeterd om botsingen te kunnen weerstaan. BBC1, 23.50-0.30u.

Raiders of the human body. Serie documentaires over beroemde anatomen. Vandaag: Dr. Frederick Ruysch die al in de zeventiende eeuw technieken ontwikkelde om organen goed te houden. Zijn lugubere collectie 'anatomische stillevens' kwam uiteindelijk terecht in een bizar museum in St. Petersburg. BBC2, 0.20-1.00u.

AMUSEMENT

Bij Violet. Violet Valkenburg in gesprek met mensen met een bijzondere fascinatie. Vandaag journalist Fons de Poel over zijn passie voor Israel; en de romanschrijfster Lulu Wang die opgroeide in China waar zij tijdens de Culturele Revolutie met haar moeder in een interneringskamp werd gezet. Ze schreef er het boek Het Lelietheater over. Ned.1, 22.00-22.42u.

SPORTPSV-Feyenoord. Uitgebreide samenvatting van de competitiewedstrijd PSV-Feyenoord. Ned.2, 23.00-23.41u.

TV FILM

First do no harm. Een moeder van drie kinderen krijgt op een dag te horen dat haar jongste aan epilepsie lijdt. De emotionele en financiële gevolgen van de ziekte dreigen het gezinsleven te verwoesten. Na afloop van de film wordt nagepraat over epilepsie. Belg.2, 20.25-22.25u.

This could be the last time. Oudere Engelse dame besluit het er nog eenmaal flink van te nemen. Ze boekt een peperdure reis naar Frankrijk, waar ze een elfjarig jongetje ontmoet die een grote hoeveelheid geld heeft gestolen van een stel criminelen. Samen proberen ze de boeven en de politie te ontlopen. BBC2, 22.00-23.35u.

FILM

Advocaat van de Hanen (Gerrit van Elst, 1996, Nederland). Betrekkelijk overbodige en eenzijdige verfilming van Van der Heijdens literaire bestseller uit 1990. Verdienstelijk als interpretatie van de dood van kraker Hans Kok in een Amsterdamse politiecel in 1985, en als documentatie van de sfeer uit die dagen, van de verwende onverzettelijkheid van de krakers en van de onbeholpen doofpotpolitiek van de autoriteiten. Armoediger is de anekdote rond voormalige sociale advocaat Ernst Quispel (Pierre Bokma) die, uit schuldgevoel over zijn eerdere verraad aan zijn idealen, nu carrière en huwelijk opoffert aan het dienen van de waarheid. Ned.3, 19.57-22.00u.

Knightriders (George A. Romero, 1981, VS). Zie Film-vooraf. RTL5, 20.30-22.40u., met reclame.

Cocktail (Roger Donaldson, 1988, VS). Onnozele zedenkomedie grossiert in kroegwijsheden. Tom Cruise ontpopt zich tot bij de dames populaire barman en leert dat nietsontziende ambitie onderdoet voor een fatsoenlijk gezinsleven. Met Bryan Brown. Veronica, 20.30-22.25u., onderbroken door reclame.

An Innocent Man (Peter Yates, 1989, VS). Dodelijk gewone, platte gevangenisfilm, met wrede directeur, onbehouwen cipiers, kille zware jongens, homoseksuele vernederingen etc. Ten onrechte veroordeelde goedzak Tom Selleck krijgt er enkele harde levenslessen. Veronica, 22.25-0.25u., onderbroken door reclame.

Telefon (Don Siegel, 1977, VS). Spionagethriller ventileerde ontspanningsmoraal in tijdperk van Koude Oorlog. KBG-agent Charles Bronson en dubbelspionne Lee Remick bestrijden doorgedraaide stalinist Donald Pleasance die in Amerika gehypnotiseerde agenten aanzet tot kamikaze-terreur. BBC1, 0.30-2.10u.

En nagesynchroniseerd: The Old Maid (Edmund Goulding, 1939, VS), Duitsl.1, 0.50-2.20u., zwart-wit; Amnesia (Kurt Voss, 1997, VS), Duitsl.2, 1.25-2.50u.