Rust keert terug op beurs na val koersen

AMSTERDAM, 22 SEPT. Het is half vijf, de beurs is gekelderd, een hectische handelsdag voorbij. Handelaren met kleurige badges op hun witte of lichtblauwe overhemden verlaten met hun jasjes over hun schouder het gebouw van de Optiebeurs aan het Rokin. “Eerst een peuk”, zegt een van hen. Op de overvolle optievloer en in de gangen van het gebouw mag niet gerookt worden. “Dat heb ik wel even nodig.” Hij geniet van de krachtige najaarszon en zijn sigaret en slentert achter zijn collega's aan richting thuisbasis, het kantoor van ABN Amro Equity Derivatives op de Dam. Ze hebben het over “bloederige maandag” - vandaag beleefde de beurs de grootste terugval in tijden.

Een uur geleden stonden de handelaren ook al buiten. De beurs daalde toen zo hard dat beursbedrijf Amsterdam Exchanges een handelsstop afkondigde. Aanjager van die versnelde val was elektronicaconcern Philips, dat een winstwaarschuwing afgaf. De beloofde winstverbetering met 10 procent of meer werd ingetrokken. De nieuwe prognose luidde: geen winstgroei. Beleggers lieten het fonds massaal vallen en de AEX-index, die al op vijf procent verlies stond, kreeg een nieuwe optater. De Commissaris voor de Notering besloot tot een afkoelingsperiode van vijftien minuten, zodat de markt wat tot bezinning kon komen.

“Heel opmerkelijk dat Philips in deze markt met zo'n waarschuwing komt”, zegt een van de handelaren. “Je zou bijna denken dat het concern de puinhoop op de beurs overzag en besloot gebruik te maken van de toch al slechte stemming. In een opgaande markt valt je slechte nieuws misschien meer op.”

Café De Nes in de smalle straat achter de optiebeurs is nog leeg. Galmende oproepen voor handelaren in het gebouw van de Optiebeurs drijven bij het café binnen.

De minicrash op de beurs houdt de gemoederen bezig. Een barbediende van De Nes bespreekt de opening van Het Parool met een collega. Beurs glijdt af naar dieptepunt, kopt de krant. “Maar wie zijn nou de grote verliezers vandaag?”, vraagt ze zich af. Haar collega: “Tja, van iedere gulden die iemand rijker wordt op de beurs moet er toch ook iemand armer worden.”

Beurshandelaren bespreken doorgaans de dag in de cafés rondom het beursgebouw. Het prachtige weer trok hen gisteren echter naar de terrassen. De koersval bood voldoende gespreksstof. “Dit zijn dagen die je niet vaak meemaakt”, zegt een handelaar op het terras van Europub op de Dam. “Dat er bovenop alle ellende van de dag nog eens een profit warning volgt. Dit kost je een paar jaar van je leven.”

Dat de handel werd stilgelegd kwam niet als een verrassing. “Je weet dat die downtick eraan komt en dat de beurs ingrijpt. Je kunt eigenlijk niets anders doen dan je risicopositie zo klein mogelijk houden. De handelsonderbreking is een formaliteit. Het was wel raar omdat er op het toppunt van hectiek ineens een vacuüm van een kwartier volgde.”

Het groepje handelaren is unaniem van mening dat de beurs gisteren te ver is doorgeschoten. “Het is zeer moeilijk om een richting te kiezen”, zegt een market maker. “Vooral particuliere beleggers gaan mee met de flow. De beurs schiet daardoor te ver door. Je zal morgen zien dat de koersen zich voor een groot deel herstellen.”

Inderdaad schoot de AEX-index vanochtend moeiteloos naar de 932 punten. Ruim 3 procent hoger dan het slot van gisteren. “Weinig opvallende gebeurtenissen vandaag”, zegt market maker Marc Wennekes van optiebedrijf IMC. Hij had een dergelijke opening al verwacht omdat de avondhandel, de handel in Nederlandse fondsen via buitenlandse beurzen, al een stijging liet zien. Wennekes vertelt dat market makers ook op andere signalen letten. “Een paar punten winst voor de Dow Jones-index geeft mij een bepaald gevoel over de markt. Daar kijk ik naar voor de opening van de handel. Om te zien wat de Dow vanmiddag doet kijk ik naar de index van de futures op de Standard & Poor-index. Als die fors hoger of lager staat, vertelt mij dat iets over de opening van de Dow vanmiddag.”

Een collega van Wennekes wijst op een indicator die niet economisch is, maar vanochtend wellicht belangrijker dan de internationale indices. “In deze markt vol sentimenten moet je de publieke opinie aanvoelen. Het ziet ernaar uit dat de Lewinsky-verklaring van Clinton goed is ontvangen in de Verenigde Staten. Onze particulieren wachten nog een beetje af maar verder is het business as usual.”

    • Sjouke Rijper