Rekenkamer kritisch over functioneren CRI

ROTTERDAM, 22 SEPT. Bij de Divisie Centrale Recherche Informatie (CRI) is met een gevoel van machteloosheid gereageerd op een uiterst kritisch rapport van de Algemene Rekenkamer over het functioneren van de dienst. De Rekenkamer verwijt de CRI te weinig te doen aan het 'veredelen' van informatie en zich te veel te richten op internationale zaken. Door reorganisaties is bovendien veel kapitaalvernietiging opgetreden, vindt de Rekenkamer.

Het rapport wordt donderdag door de Rekenkamer openbaar gemaakt, maar dagblad De Telegraaf publiceerde eerder al de belangrijkste conclusies ervan. Volgens het rapport is een voortdurende competentiestrijd tussen de CRI en de verschillende politieregio's debet aan recherchewerk van 'onvoldoende niveau', waarbij er te weinig aandacht zou zijn voor landelijke problemen. De gesignaleerde kapitaalvernietiging betreft vooral de computersystemen van de dienst die niet adequaat zijn.

Waarnemend voorzitter W. Groeneweg van de christelijke politiebond ACP zegt in een reactie hierop dat het rapport de CRI geen recht doet. De ACP stelt dat door de politiek opgelegde bezuinigingen leiden tot de kapitaalvernietiging.

Ook zou de dienst te vaak worden gedwongen de aandacht op andere zaken te vestigen terwijl recherche-onderzoeken nog gaande zijn. Bestuurslid J.W. van de Pol van de Nederlandse Politie Bond stelt dat “de mensen bij de CRI meer dan genoeg hebben van de grillen van de ambtelijke top”.

Minister Korthals (Justitie) heeft inmiddels laten weten “interne maatregelen” te zullen nemen tegen de door de Rekenkamer genoemde gebreken bij de CRI.