Reisgigant TUI sluit alliantie in België

De besluiten over de Belgische tak van reisgigant TUI lopen niet langer via Nederland. De Duitse reisreus, met namen als Arke en Holland International ook in Nederland de grootste aanbieder van vakantiereizen, gaat in België samenwerken met de familie Brackx.

Daarmee komt een einde aan de opmerkelijke, historisch gegroeide constructie waarbij de Belgische activiteiten van TUI in handen waren van de Nederlandse Travel Unie, die op haar beurt voor 91 procent eigendom is van TUI BG in Duitsland. De herstructurering maakt deel uit van een alliantie die TUI heeft gesloten met zakenfamilie Brackx, oprichtster van de luchtvaartmaatschappij Jet Air. Er komt een holding, TUI Belgium, waarvan TUI en de familie Brackx elk de helft van de aandelen hebben. TUI Belgium wordt de moedermaatschappij van BIT, een keten van vijftig reisbureaus en zes centra voor zakenreizen, en Jet Air. Bovendien bezit TUI Belgium de helft van de Belgische touroperator VTB.