Premier Japan blokkeert bankenakkoord

TOKIO, 22 SEPT. Op hetzelfde moment dat de regerende Liberaal Democratische partij van premier Keizo Obuchi dinsdag aan het onderhandelen was met de oppositie over een aantal belangrijke financiële maatregelen, gooide Obuchi roet in het eten door een eerder akkoord in twijfel te trekken.

Terwijl Yoshiro Mori, een hoge functionaris van de regerende partij, zei dat de Long-Term Credit Bank (LTCB) onder tijdelijk overheidstoezicht zou worden geplaatst, zoals dat volgens de oppositie in het vrijdag gesloten akkoord overeengekomen was, verklaarde de premier, op zakenreis in New York, tegen de Japanse media dat hij niet toe zou staan dat de LTCB failliet zou gaan en dat hij een nieuw plan wilde om belastinggeld in de bank te kunnen te steken.

Deze ogenschijnlijk tegenstrijdige opmerkingen veroorzaakten onrust in de gelederen van de oppositiepartijen, die daarop de onderhandelingen afbraken.