Postmarkt kan in 5 jaar geheel vrij zijn

DEN HAAG, 22 SEPT. De markt voor postbezorging kan over vijf jaar volledig geliberaliseerd zijn. PTT Post dient in fasen zijn monopolie te verliezen en iedereen mag dan een brievenbesteldienst beginnen. Dat adviseert bureau Price Waterhouse Coopers het ministerie van Verkeer en Waterstaat.

In een begeleidende brief schrijft staatssecretaris M. de Vries de Tweede Kamer dat zij de postmarkt inderdaad wil liberaliseren, maar alleen als de andere Europese landen dat ook doen.

Price Waterhouse Coopers raadt liberalisering in één klap af. Daarmee redeneren de adviseurs in lijn met het ministerie. Nu heeft PTT Post nog het monopolie om brieven tot 500 gram te bezorgen. Binnenkort gaat die grens omlaag naar 100 gram. In het jaar 2001 moet het ministerie nog een stap verder gaan, vindt het bureau. Bedrijven die grote ladingen post aanbieden mogen dan naar een concurrerend postbedrijf stappen. In 2003 of 2004 kan de postmarkt geheel geliberaliseerd worden.

PTT Post, onderdeel van de TNT Post Groep, onderschrijft de meeste conclusies uit het advies en wenst liberalisering in 2003. Wel verbaast het concern zich over het advies om al in 2001 grote delen van de zakelijke post vrij te geven. “Ons bevreemdt het dat daar niet dezelfde voorwaarde geldt dat de rest van Europa daar ook toe moet overgaan. Materieel is in 2001 de markt al vrij, want 94 procent van de post is zakelijk”, aldus een woordvoerder. Probleem bij concurrentie is de postbezorging in onrendabel gebied. Nu is PTT Post verplicht overal post op te halen en te bezorgen zonder extra vergoeding. Bij volledige concurrentie mag die plicht vervallen, meent Price. Worden regio's dan niet meer bediend, dan moet de overheid zorgen voor een fonds waarin alle postbedrijven een bijdrage storten. (ANP)