Pleidooi voor verbod zacht pvc-speelgoed

DEN HAAG, 22 SEPT. De Consumentenbond wil dat de verkoop van zacht pvc-speelgoed wordt verboden. Baby's en peuters die erop sabbelen lopen onnodig gezondheidsrisico's, aldus de bond. Nieuw onderzoek heeft de onzekerheid over de veiligheid van dit speelgoed bevestigd.

Verleden jaar zomer vroeg minister Borst (Volksgezondheid) de speelgoedbranche de verkoop van dit speelgoed te stoppen. Volgens de Consumentenbond hebben veel winkeliers en fabrikanten niet op de oproep gereageerd.

Zacht pvc-speelgoed bevat ftalaten, weekmakers die kunststof zacht maken. Deze zijn mogelijk schadelijk voor de gezondheid. Een werkgroep, opgericht door oud-staatssecretaris van VWS Terpstra, heeft bekeken hoeveel weekmakers sabbelende kinderen kunnen binnenkrijgen. Praktijkproeven wijzen uit dat kinderen, ook wanneer zij dagelijks op het speelgoed sabbelen, minder binnenkrijgen dan het toegestane maximum. Maar ze krijgen de weekmakers ook via bijvoorbeeld voeding binnen, aldus de Consumentenbond. Daardoor kan het toegestane maximum wel worden overschreden. (ANP)