Onderzoek naar bloedbad Afghanistan

NEW YORK, 22 SEPT. De Verenigde Naties gaan een onderzoek instellen naar de bloedbaden die de Talibaan in Afghanistan zouden hebben aangericht onder de shi'itische minderheid in dat land. Dit hebben de acht deelnemers van de zogenoemde 'Zes plus Twee'-top besloten, die gisteren is gehouden in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Ook zijn de strijdende partijen in Afghanistan opgeroepen tot een staakt-het-vuren en aangespoord tot besprekingen.

Behalve de VS en Rusland namen ook de zes buurlanden van Afghanistan - Iran, Pakistan, China, Tadzjikistan, Oezbekistan en Turkmenistan - deel aan het overleg. De Talibaan zelf waren niet aanwezig bij de besprekingen, omdat zij internationaal niet erkend worden als de regering van Afghanistan.

De ontmoeting had tot doel een oplossing te vinden voor het conflict tussen het shi'itische Iran en het door de sunnitische Talibaan overheerste Afghanistan. Bij de verovering van de oppositiesteden Mazar-i-Sharif en Bamiyan door de Talibaan zouden vele duizenden burgers zijn gedood.

Bij het overleg liet Kharazzi, de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken, op het allerlaatste moment verstek gaan “wegens andere verplichtingen”. In plaats daarvan zat zijn Amerikaanse ambtsgenoot Albright tegenover onderminister Zarif. (Reuters, AFP)