New Delhi wil bestuur over Bihar

NEW DELHI, 22 SEPT. Het Indiase kabinet heeft vandaag president K.R. Narayanan aanbevolen de door misdaad geplaagde deelstaat Bihar onder bestuur van de federale overheid te brengen. Dat heeft het persbureau Press Trust of India PTI bekendgemaakt.

Volgens PTI hebben premier Atal Behari Vajpayee en minister van Binnenlandse Zaken Lal Krishna Advani het advies tijdens een ontmoeting met Narayanan overgebracht. Het parlement van Bihar zou moeten worden ontbonden.

Het kabinet heeft volgens Advani een rapport aanvaard van de gouverneur van Bihar, Sunder Singh Bhandari, waarin deze oproept tot federale interventie in de deelstaat wegens wanorde en rechteloosheid.

Onder de Indiase grondwet kan de federale regering de aanbeveling doen een regering van een deelstaat weg te sturen omdat recht en orde niet meer gegarandeerd zijn. Maar voor zo'n stap is presidentiële goedkeuring vereist.

De president bestudeert de aanbeveling, aldus minister Advani.

(Reuters)