Licht herstel aangeslagen Philips

AMSTERDAM, 22 SEPT. De koers van Philips is vanochtend op de Amsterdamse effectenbeurs opgekrabbeld, nadat het fonds gisteren op een paniekerig Damrak was afgeslacht. Beleggers dumpten het aandeel na een winstwaarschuwing van het elektronicaconcern. Het aandeel verloor 17 gulden en sloot gisteren op 82 gulden. De koers klom vanochtend met 5,50 gulden (6,7 procent) naar 87,50 gulden. Het was daarmee een sterke stijger onder de hoofdfondsen. DSM spande de kroon met een stijging van 9 procent op 152 gulden. Unilever klom 7,1 procent naar 114,60 gulden.

De AEX-index opende vanochtend bijna dertig punten hoger en wist die winst de hele ochtend vast te houden. De beursgraadmeter stond vroeg in de middag op 932,08 punten, ruim 29 punten (3,26 procent) boven het slot van gisteren. Volgens een handelaar is sprake van markttechnisch herstel onder invloed van Wall Street, de beurzen in het Verre Oosten en de iets aantrekkende dollar. Koopjesjagers waren vanochtend nauwelijks te bespreuren op het Damrak. “Ze zijn bang dat er de komende dagen nog meer winstwaarschuwingen komen”, aldus een beurshandelaar.

Hagemeyer, op 'bloedige maandag' eveneens flink gedaald, boekte vanochtend een bescheiden herstel. Het handelshuis, dat enkele weken geleden klinkende halfjaarcijfers publiceerde, noteerde 54,20 gulden, een winst van 3,60 gulden. In maart noteerde Hagemeyer nog een hoogste jaarstand van 105 gulden. Gisteren deed het gerucht op de beurs de ronde dat ook Hagemeyer met een verlaging van de winstprognose zou komen.

Machinefabrikant voor de chipindustrie ASM Lithography, die de koers dit jaar ten opzichte van ultimo 1997 al met bijna 60 procent zag dalen, steeg vanochtend met 1,70 gulden naar 29,20 gulden. Zwaargewicht Koninklijke Olie steeg vanochtend met 2,60 gulden naar 89,10 gulden. TNT Post Groep was een van de weinige verliezers op de stijgende beurs. De koers daalde met 1,50 gulden naar 44,40 gulden.

NEW YORK Beleggers op Wall Street reageerden gisteren opgelucht op het uitblijven van schade voor president Clinton na uitzending van diens getuigenis. Het onvermogen van Japanse beleidsmakers om het kwakkelende bankensysteem te saneren blijft echter zorgen baren. De Dow Jones-index sloot met een bescheiden winst van 37,59 punten (0,47 procent) op 7933,25.

TOKIO De effectenbeurs van Tokio heeft vandaag winst behaald. De Nikkei-index ging met 192,51 punten omhoog tot 13.789,81, een stijging van 1,4 procent. Maandag was de beurs gezakt tot het laagste niveau sinds februari 1986.

Hongkong sloot met een winst van 2,8 procent. In Indonesië deden de koersen het 1,6 procent beter, in Thailand 1,26 procent. Alleen Zuid-Korea eindigde lager. De Kospi-index sloot de handelsdag met een verlies van 1,6 procent.