Gemeente adviseert scholieren over xtc

ROTTERDAM, 22 SEPT. Rotterdamse scholieren kunnen vanaf vrijdag op een speciale website van de gemeente Rotterdam alles te weten komen over ecstasy-pillen. “Heb je ecstasy geslikt, ga niet aan het stuur van je scooter zitten, zeker niet als hij rijdt”, is een van de vele tips die zijn opgenomen in de voorlichtingswebsite. Ecstasy is een verboden harddrug.

Wethouder Els Kuijper (Onderwijs) zal de website en bijbehorende 'cyberkaart' over ecstasy voor scholieren vrijdag presenteren. “Er zijn nu eenmaal heel veel jongeren die het gebruiken”, zo verklaart haar woordvoerder de inhoud en toon van de website. “Uiteraard is het beter dat jongeren geen ecstasy slikken, maar we willen er openlijk over praten.”

De website geeft feiten over ecstasy zoals de eigenschappen (“XTC pept je op, prikkelt je zintuigen en maakt alles wat je ziet en hoort heftiger”), de werkingsduur en de negatieve bijwerkingen.

Het uitgangspunt is dat scholieren “goed worden geïnformeerd”, aldus de woordvoerder. Zo staat er: “Gebruik sporadisch: slik maximaal 1 tablet in de vier weken” en “gebruik niet als je zwanger bent of wilt worden!”

Vorig jaar ontstond bij Goudse middelbare scholen ophef over een soortgelijke campagne van de gemeente Gouda. Het ging toen om hasj en wiet en niet om harddrugs.

    • Frederiek Weeda