Fraude op Internet

DEVENTER, 22 SEPT.Hogeschool IJsselland in Deventer heeft een tweedejaars informaticastudent zes weken geschorst wegens fraude op Internet. Hij zette een vervalste homepage van de hogeschool op Internet met technische tips over het kraken van wachtwoorden van tentamenbestanden en het onklaar maken van computerapparatuur. Ook verschafte hij zich toegang tot bestanden van docenten en verstuurde hij namens medestudenten e-mails.

Directeur E.G. Klinge van de faculteit chemie, milieu en techniek, heeft “om pedagogische redenen” besloten de zaak niet bij de politie aan te geven. In plaats daarvan is de jongen zes weken uitgesloten van onderwijs en tentamens en mag hij het gebouw niet in. Klinge weet op basis van een gesprek met de student en zijn ouders dat “de straf helder is overgekomen.” De directeur: “Kijk, informaticastudenten trainen we in het handig omgaan met computers. Laten we het er maar op houden dat hij dit vooral uit naïviteit heeft gedaan.”

Eerder werden twee studenten betrapt op het gebruik van verboden programma's. Zij moeten nu voor straf de kantine opruimen.