'Fraude bij examens voor baan bij EU'

BRUSSEL, 22 SEPT. De Europese Commissie laat onderzoeken of er gefraudeerd is door deelnemers aan het examen dat moet worden afgelegd om voor de commissie te kunnen werken.

De aandacht zou vooral gericht zijn op tests die vorige week zijn gehouden in Brussel en Rome. Er is geklaagd dat sommige deelnemers op een illegale manier informatie hebben vergaard, ondermeer via mobiele telefoons. Veel deelnemers hielden zich niet aan de regel dat ze tijdens een examenonderdeel het lokaal niet mochten verlaten. Ook zouden in sommige plaatsen antwoorden al voor het examen zijn uitgelekt. Verder hebben deelnemers in bepaalde steden geklaagd over de chaotische organisatie. Het examen is de enige toegang tot een ambtelijke functie bij de commissie, het hoogste uitvoerende orgaan van de Europese Unie. Het werd vorige week op 38 verschillende plaatsen gehouden. Volgens Eila Nevalainen, woordvoerder van de commissie, waren er 30.000 kandidaten met een universitaire opleiding in de eerste ronde. Uiteindelijk zullen slechts 475 mensen een baan bij de commissie krijgen. Er werken ruim 15.000 mensen. Nederlanders blijken over het algemeen grote moeite te hebben met het commissie-examen. De vragen worden zelden in de vorm van multiple choice gesteld, maar vereisen veelal opstel-achtige antwoorden. Nederlanders zijn daarin meestal niet erg goed getraind. (AP, Reuters)