FORTUNE

Fortune verschijnt elke veertien dagen en is verkrijgbaar in de kiosk. www.fortune.econ

Het idee dat Japan geen problemen zou hebben als het maar meer Amerikaans te werk zou gaan is niet juist. Het is waar dat het Japanse financiële systeem niet toereikend is, zelfs niet voor de eigen noden, maar de Japanners kunnen zich beter spiegelen aan Europa dan aan Amerika. Want het is niet dat Japan zo uniek is, maar Amerika.

In Fortune steekt 's werelds bekendste managementgoeroe, de 88-jarige Peter Drucker, de loftrompet over het Amerikaanse bedrijfsleven, zij het met de nodige interessante dissonanten. De man die in de jaren vijftig een van de eersten was die de betekenis van de computer onderkenden, die al in 1961 aandacht vroeg voor de Japanse wondereconomie, en die het woord kenniswerker bedacht, meent dat het vooral de middelgrote bedrijven zijn die verantwoordelijk zijn voor de groei van de Amerikaanse economie.

Hij heeft weinig goede woorden over voor de grote ondernemingen en verafschuwt de trend dat topmanagers voor het ontslaan van duizenden mensen miljoenen aan salaris betaald krijgen. Hij meent dat niemand hun de hoge salarissen misgunt, maar dat vooral het middenmanagement grote minachting heeft voor topmanagers die tegen vorstelijke betaling ondernemingen afbreken. Drucker heeft evenmin veel op met de cultus rond aandelen en opties, omdat ze gebaseerd zijn 'op irrationele verwachtingen van een Mexicaanse immigrant die meedoet aan de nationale loterij'.

En als je dan toch wilt beleggen kun je beter letten op de cashflow van een onderneming dan op de winst, zegt Drucker, die in zijn jonge jaren ervaring opdeed als beursanalist. Volgens hem hechten de meeste managers te veel waarde aan wat de onderneming waard is op de beurs, omdat ze denken dat geld iets reëels is. Ze vergeten dat bedrijven er niet zijn om geld te maken maar schoenen.

Een ander criterium voor de kwaliteit van een onderneming zijn de overheadkosten. Als die sneller groeien dan de verkoop- en winstcijfers moet je volgens Drucker maken dat je wegkomt. Hij weigert om het verloop van de beurskoersen te voorspellen, maar hij heeft in januari van dit jaar al zijn aandelen verkocht.

Een oplossing voor het probleem van de vergrijzing is om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen tot 79 jaar in het jaar 2010. Deze leeftijdsgrens is gebaseerd op een vergelijking tussen de verwachte levensduur in de jaren dertig, toen de pensioenleeftijd werd vastgelegdd op 65 jaar, en de huidige te verwachten levensduur.

Veel erger dan de vergrijzing is het gebrek aan verjonging in de ontwikkelde landen. Amerika is het enige ontwikkelde land dat op lange termijn over voldoende jonge mensen kan beschikken, dankzij de immigranten met hun grote gezinnen. Als de geboortecijfers in een land als Italië blijven zoals ze zijn zal de bevolking er de komende eeuw afnemen van 60 tot 20 miljoen mensen.

    • Herman Frijlink