Eurotunnel boekt winst dankzij herstructurering

LONDEN, 22 SEPT. Eurotunnel, de maatschappij die de spoorwegverbinding onder Het Kanaal beheert, heeft het eerste halfjaar positief afgesloten. De nettowinst kwam uit op 143 miljoen pond sterling (465 miljoen gulden) vergeleken met een verlies van 327 miljoen pond (1,04 miljard gulden) in dezelfde periode vorig jaar.

De verbetering vloeit grotendeels voort uit een buitengewone bate van 273 miljoen pond. Die is het gevolg van de vorig jaar oktober bereikte overeenkomst over een herstructurering van de schulden met de banken. De totale verplichtingen zakten daardoor van 8,84 miljard pond tot 7,86 miljard pond (ruim 25 miljard gulden).

Bij dat akkoord kwamen beide partijen tevens een lager rentetarief overeen. In plaats van 7,18 procent betaalt de onderneming de banken nu gemiddeld 5,28 procent. Dat leidde tot lagere rentelasten. Deze kosten slonken van 302 miljoen pond tot 185 miljoen pond.

Bestuursvoorzitter Patrick Ponsolle noemde de cijfers “erg bemoedigend”. Volgens hem verloopt het herstel van de onderneming, die twee jaar geleden begon, goed.

De omzet klom van 233 miljoen pond tot 279 miljoen pond. De revenuen uit onder meer de pendeldiensten plus de verkoop in de winkels in de terminals wist de maatschappij ruimschoots te verdubbelen tot 165 miljoen pond. Van de spoorwegondernemingen die van de oeververbinding gebruik maakten, ontving Eurotunnel 102 miljoen pond, wat een duidelijke verbetering inhield.