Elders in Caraïben 6 doden; Orkaan treft Bovenwinds Saba zwaar

WILLEMSTAD, 22 SEPT. Van de drie Nederlandse Bovenwindse Eilanden is Saba gisteren het meest getroffen door de orkaan Georges. Vooral het vliegveld en het ziekenhuis van het 1.200 bewoners tellende eiland liepen zware schade op.

Van het bejaardenhuis, waar tijdelijk een groep ziekenhuispatiënten was ondergebracht, werd het dak afgerukt. Dat meldden premier Römer en gouverneur Saleh van de Nederlandse Antillen gistermiddag, nadat ze Saba en St. Eustatius vanuit een vliegtuig hadden bekeken. Römer en Saleh bevestigden dat er voor zover bekend geen doden of gewonden zijn.

Op Saba, St. Eustatius, maar ook op het FransNederlandse eiland St. Maarten zijn talrijke daken weggewaaid en telefoonpalen geknapt. Het telefoonverkeer naar Saba en St. Eustatius is verbroken. Het eilandbestuur van Saba heeft vijf miljoen gereserveerd voor het lenigen van de ergste nood.

Op Puerto Rico, waar Georges een snelheid bereikte van ruim 200 kilometer per uur, eiste de orkaan drie levens. Twintigduizend bewoners hebben hun huizen verlaten om elders te schuilen. De Amerikaanse president Clinton heeft Puerto Rico tot rampgebied verklaard zodat er federale hulp kan worden gegeven. Op Barbuda viel een dode, net als op St. KittsNevis en Antigua. De orkaan trekt nu in de richting van het eiland Hispaniola, dat wordt gedeeld door de Dominicaanse Republiek en Haïti. Gistermiddag is na de storm een vliegtuig met 24 mariniers aan boord geland op St. Eustatius. Vanmiddag gaat voor Saba het marinebasisschip H.M. Van der Zaan voor anker, met aan boord een aantal mariniers en RodeKruismedewerkers.

Reisorganisaties die vakanties verzorgen in het Caraïbisch gebied, hebben gisteren tientallen telefoontjes binnen gekregen over de orkaan. De ANWB kreeg gisteren telefoontjes van een aantal Nederlandse vakantiegangers, dat met de toeristenbond terug wil naar Nederland. Hotelplan, waarvan enkele toeristen op Sint Maarten vertoeven, heeft nog geen noodsignalen ontvangen van medewerkers ter plaatse.

De eerstkomende vlucht van de KLM naar St. Maarten vertrekt donderdag. De vlucht van gisteren (Amsterdam St. Maarten - Willemstad) deed St. Maarten niet aan. De KLM vliegt twee keer per week van Amsterdam via St. Maarten naar Curaçao.

Nederland en de Antillen hebben een telefoonnummer geopend voor de laatste informatie over de Bovenwindse Eilanden. Het nummer is: 0800 3008051.