Demaçi verlaat politiek

PRIŠTINA, 22 SEPT. Adem Demaçi, de politieke vertegenwoordiger van het Kosovo Bevrijdingsfront (UÇK), heeft gisteren zijn afscheid uit de politiek aangekondigd.

Demaçi (68 en lijdend aan suikerziekte) zei dat de werkdruk zijn gezondheid heeft aangetast en dat zijn artsen hem hebben bevolen “zich zo lang mogelijk van elke politieke activiteit te onthouden”. Hij noemde zijn afscheid voorlopig, maar in Kosovo gaat men ervan uit dat het definitief is.

Demaçi is tegenstander van de pacifist Ibrahim Rugova, de belangrijkste leider van de Kosovo-Albanezen, en voor het gewapende verzet tegen de Servische overheersing. De afgelopen weken heeft hij zich ook scherp tegen de bemiddelingspoging van de Amerikaanse diplomaat Christopher Hill gekeerd; Hill zou partijdig zijn. Demaçi, die 28 jaar in Servische gevangenissen heeft gezeten, zei gisteren nog dat het UÇK niet aan de onderhandelingstafel met de Serviërs gaat zitten en dat zulke onderhandelingen zonder deelname van het UÇK zinloos zijn. Aan de andere kant bestaan ook meningsverschillen tussen Demaçi en het UÇK, dat hem wel als vertegenwoordiger heeft aangewezen, maar zelf andersluidende verklaringen is blijven uitgeven, ongecoördineerde acties is blijven ondernemen en Demaçi voor de voeten is blijven lopen. Demaçi heeft zich in allerlei bochten moeten wringen om uit te leggen dat in het UÇK velen “weinig gevoel hebben voor politieke marketing”. Sommige waarnemers brengen het afscheid in verband met die meningsverschillen.

Het is nog niet duidelijk welke gevolgen het afscheid heeft voor het vredesproces. Sommigen zien het als een bevestiging van de marginalisering van het UÇK. Het is nog niet duidelijk of het UÇK een nieuwe politieke vertegenwoordiger benoemt. (Reuters, AP)