Damrak licht in herstel na koersval en paniek gisteren

AMSTERDAM, 22 SEPT. De koersen in Amsterdam en op de overige Europese effectenbeurzen hebben zich vanochtend licht hersteld na de scherpe terugval van gisteren. De AEX-index van de Amsterdamse beurskoersen klom met 3,26 procent (29,46 punten) naar 932 punten.

Gisteren was de AEX nog met 57 punten gedaald tot een slotstand van 902 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs, die gisteren minder scherp daalden dan het Damrak, stonden vroeg in de middag op winst. Ook de graadmeters van de beurzen van New York en Tokio sloten gisteravond en vanmorgen hoger. Beleggers op Wall Street reageerden opgelucht toen bleek dat de uitzending van president Clintons getuigenis in de Lewinsky-affaire geen schokkend nieuws bevatte. Behalve de beurs trok ook de koers van de dollar iets aan.

Amsterdamse handelaren omschreven de dag van gisteren als “bloedige maandag”. De koersval volgt op een periode van negen weken waarin de waarden van de aandelen trapsgewijs zijn gedaald. Op 20 juli bereikte de AEX-index met 1315,63 punten nog het op één na hoogste slot aller tijden. De winst van bijna 44 procent die de index in de eerste zeven maanden van dit jaar opbouwde, verdampte geheel.

Het aandeel Philips herstelde vanmorgen met een koerswinst van 5,50 gulden op 87,50 gulden nauwelijks van de vrije val van gisteren. Toen zorgde een waarschuwing dat de winst van Philips dit jaar niet hoger zal zijn dan vorig jaar voor een koersval met 17 gulden (17,2 procent). Eerder was beleggers een procentuele winststijging exclusief bijzondere baten en lasten van “dubbele cijfers” beloofd.

Door de val van de koersen zijn ook de koersen van opties op aandelen gisteren scherp gedaald. Behalve particuliere beleggers, die zeer actief zijn op de optiebeurs, zijn ook bestuurders hard getroffen. Zo zijn de 330.000 opties van de raad van bestuur van Philips gisteren 5,6 miljoen gulden in waarde gedaald.