Atoomstroom

In zijn artikel over de Troonrede verklaart Siep Stuurman in de passage over kernenergie dat het aandeel atoomstroom in het nationale stroomverbruik slechts 2,5 procent bedraagt (NRC Handelsblad, 15 september).

Volgens de productiecijfers van de SEP en EnergieNed was dat aandeel over 1997 ruim twee maal zo hoog (5,2 procent). Er wordt echter ook atoomstroom geïmporteerd uit met name Duitsland en Frankrijk. In 1996 was dit respectievelijk 3,1 en 3,7 procent van het totale netto stroomverbruik in Nederland. Met de toenemende liberalisering van de elektriciteitsmarkt zal het aandeel van import-atoomstroom alleen maar verder stijgen. West-Europese landen importeren steeds meer goedkope atoomstroom uit Oost-Europese landen.

Bovendien draagt de Nederlandse staat flink bij aan de opwekking van kernenergie elders in de wereld. Ze is immers de grootste aandeelhouder van Urenco Nederland. Dit uraniumverrijkingsconcern in Almelo doet op dit moment goede zaken met de levering van goedkoop verrijkt uranium (iets boven de dumpprijzen van de Russen) naar alle uithoeken van de wereld.

    • Henk van der Keur