Arrestatie vrouw van Anwar dreigt in Maleisië

KUALA LUMPUR, 22 SEPT. Een zwaarbewapende troepenmacht van de Maleisische oproerpolitie heeft vanmorgen het huis omsingeld van de gewezen vice-premier Anwar Ibrahim. De rond het huis verzamelde menigte aanhangers van de gisteren gearresteerde leider van de nieuwe hervormingsbeweging werd weggestuurd.

De politie dreigde vandaag ook Anwars vrouw, Azizah Ismail, te arresteren naar aanleiding van haar suggestie dat haar man door de politie geïnjecteerd zou zijn met het HIV-virus. Op die wijze zouden de autoriteiten bewijs creëren voor een van de aanklachten die is ingediend tegen Anwar, zo beweert Azizah, die de leiding over de hervormingsbeweging van haar man heeft overgenomen. De 51-jarige Anwar werd begin deze maand door premier Mahathir Mohamad ontslagen op grond van “immoreel gedrag”. Anwar zou zich onder meer schuldig hebben gemaakt aan seksuele uitspattingen met een aantal mannen, hetgeen in het conservatieve moslimland Maleisië bij wet verboden is.

Tot nu toe zijn de bewijzen voor die aanklacht dun. Afgelopen weekeinde werden twee mannen veroordeeld tot ieder zes maanden gevangenisstraf, nadat zij hadden toegegeven door Anwar verleid te zijn. Maar volgens Anwar zijn de bekentenissen onder zware druk afgedwongen. Anwar ontkent alle aantijgingen en spreekt van een “politieke samenzwering” die wordt geregisseerd door de man die tot voor kort zijn politieke mentor was, premier Mahathir Mohamad.

Anwar was jarenlang de gedoodverfde opvolger van de 72-jarige Mahathir, die inmiddels zeventien jaar onafgebroken premier van Maleisië is. Maar een steeds groter verschil van mening over de wijze waarop Maleisië de economische crisis moet bezweren zorgde voor wrevel en een politieke machtsstrijd, die uiteindelijk op 2 september resulteerde in het ontslag van Anwar als vice-premier en minister van Financiën.

Meteen na zijn ontslag begon Anwar via toespraken in zijn huis en op plaatsen in het land voor indrukwekkend grote menigtes een strijd voor hervormingen in Maleisië. De climax van zijn roep om 'reformasi' kwam afgelopen zondag, toen naar schatting 35.000 demonstranten zich verzamelden in het centrum van de hoofdstad Kuala Lumpur. Zondagavond arresteerde de politie Anwar. Pas gisteren bleek dat hij wordt vastgehouden onder de Binnenlandse Veiligheidswet. De wet stamt uit de tijd dat Maleisië een Britse kolonie was en maakt het mogelijk mensen die een bedreiging vormen voor de nationale veiligheid zestig dagen lang vast te houden, zonder vorm van proces.

Premier Mahathir zei vanmiddag tijdens een persconferentie dat de autoriteiten in Maleisië Anwar voor het gerecht zullen brengen “wanneer zij daarvoor klaar zijn”. De premier zei tevens dat de situatie in zijn land, na twee dagen van felle demonstraties en hard ingrijpen door de politie in de hoofdstad, geen aanleiding vormt de noodtoestand uit te roepen.

Tijdens de botsingen tussen Anwar-aanhangers en Maleisische oproerpolitie, op zondag en maandag, werden in totaal 132 mensen gearresteerd. Inmiddels zijn 107 mensen na betaling van een borgsom weer vrijgelaten. Naast Anwar zijn nog elf adviseurs van de gewezen vice-premier de afgelopen dagen gearresteerd onder de binnenlandse veiligheidswet.

    • Max Christern