Al 900 miljoen in circulatie; Uitgifte van roebels moet crisis remmen

MOSKOU, 22 SEPT. De centrale bank van Rusland is begonnen met het drukken van nieuwe roebel-biljetten. Sinds afgelopen vrijdag is al 900 miljoen roebel in circulatie gebracht. De uitgifte, ter waarde van circa 110 miljoen gulden, moet de banken helpen bij het aflossen van hun onderlinge schulden.

Het verkeer tussen de particuliere banken is de afgelopen maand door deze schuld nagenoeg tot stilstand gekomen.

Volgens vice-president Andrej Kozlov van de centrale bank is het bedrag te klein om de inflatie aan te wakkeren. In Rusland circuleert ongeveer 120 miljard roebel (15 miljard gulden). Desondanks nam de leiding van de bank gisteren het zekere voor het onzekere en sloot de handel in valuta op de beurs van Moskou al na zeven minuten toen bleek dat de koers van de roebel in die tijd bijna tien procent was gedaald. De centrale bank wilde zo voorkomen dat de banken met hun nieuwe roebels onmiddellijk in dollars vluchten. Vanochtend werd de beurs niet voortijdig gesloten. De roebel herstelde zich met een koers van ongeveer 0,12 gulden enigszins. Deze koers is, gelet op de geringe omzet (80 transacties ter waarde van 75 miljoen gulden), echter nauwelijks relevant.

Of het de centrale bank lukt om de roebel en de inflatie te stabiliseren, is de vraag. Volgens het financiële dagblad Kommersant Daily is voor volledig herstel van het interbancaire verkeer een emissie nodig van veertien miljard roebel (krap twee miljard gulden).

De uitgifte van nieuwe roebels is onderdeel van een grootscheepser programma (tien miljard roebel) ter aflossing van de schuldenlast waarvoor ook kredieten uit een speciaal reservefonds wordt ingezet. Alleen banken in Moskou, het omringende hoofdstedelijke district, Sint-Petersburg, Nizjni Novgorod en Samara kunnen aanspraak maken op de nieuwe roebels en kredieten. Bovendien moeten deze banken aanstaande vrijdag hun hele boekhouding bij de centrale bank hebben ingeleverd, zodat deze inzicht krijgt in de onderlinge schulden en greep kan verwerven op aflossing ervan.

Deze eis is precies de reden waarom een aantal van de belangrijkste banken in Moskou, waar nagenoeg alle financiële instellingen zijn geconcentreerd, de nieuwe roebels tot nu toe hebben geweigerd. Ze weigeren hun 'kartotheek' aan de centrale bank af te staan en wensen de vrijheid te houden om nieuwe roebels naar eigen goeddunken om te zetten in valuta. Door deze houding weet de centrale bank nog steeds niet hoe groot de schulden zijn. Tot nu toe is twintig miljard roebel gemeld. Maar volgens Kozlov is de schuldenlast zeker vijftig procent hoger.

Op een persconferentie benadrukte vice-premier Aleksandr Sjochin dat de centrale bank niet de vrije hand heeft in het drukken van nieuwe bankbiljetten. De keuze voor de uitgifte van nieuwe roebels is een “uitgesproken politieke” en kan niet zonder instemming van de volksvertegenwoordiging worden voortgezet, aldus Sjochin, sinds gisteren de nieuwe Russische onderhandelaar met het IMF.

    • Hubert Smeets