Akzo brengt vezels onder in zelfstandig Acordis

ROTTERDAM, 22 SEPT. De vezeldivisie van het chemieconcern Akzo Nobel wordt verzelfstandigd en zal onder de naam Acordis gaan opereren. In het nieuwe bedrijf worden de vezelactiviteiten van Akzo Nobel en het eerder dit jaar overgenomen Courtaulds geintegreerd. Wellicht zal het bedrijf nog voor het einde van het jaar worden verkocht, aldus een woordvoerder van Akzo.

Eerder deze maand uitte FNV Bondgenoten al zijn bezorgdheid over de toekomst van de vezeldivisie. Tijdens de besprekingen over de overname van Courtaulds liet de top van Akzo nog weten 'weer perspectief te zien' in de vezelactiviteiten. Daarbij ging de directie er wel vanuit dat de divisie bij voorkeur zou worden afgesplitst en verzelfstandigd. De bonden gingen ervan uit dat het bedrijf verder zou gaan als 'een soort Akzo Nobel 2'.

Begin deze maand liet directeur Beusmans van Akzo weten dat verkoop van het verzelfstandigde bedrijf 'de meest aantrekkelijke oplossing' was. In 1991 werkten in Nederland nog ruim 7.500 mensen in de vezelbedrijven van Akzo. Dat zijn er nu minder dan 4.000.

Acordis wordt het grootste bedrijf ter wereld op het gebied van vezels voor kleding en voor medische toepassingen. Daarnaast maakt het bedrijf vezels voor uiteenlopend industrieel gebruik.

De nieuwe onderneming telt straks 19.000 werknemers, die actief zijn in Groot-Brittannië, Nederland, Duitsland, Polen, Spanje, Italië, Brazilië en de Verenigde Staten. Een gespecialiseerd Londens bureau moet het bedrijf een eigen identiteit gaan geven.

De vakbonden hebben eerder laten weten ervan uit te gaan dat het nieuwe bedrijf een eigen beursnotering zou krijgen, maar dat Akzo Nobel actief betrokken zou blijven bij de vezelactiviteiten. Het concern zou in de ogen van de bonden ook aanspreekbaar moeten blijven op toekomstplannen. Daarmee zou de werkgelegenheid op langere termijn het meest zijn gediend.

Een woordvoerder van de FNV: “Als Akzo de vezelactiviteiten verkoopt aan een concurrent, kan de toekomst van fibers zeer onzeker worden. Wil die concurrent immers niet de productiefaciliteiten maar alleen het marktaandeel, dan is het zeer wel denkbaar dat de vezelactiviteiten in Nederland worden ontmanteld omdat er nu eenmaal overcapaciteit is in Europa.” De bonden gaan nog deze week overleggen met hun achterban over verdere stappen.

Ingenieursbureau Arcadis (voorheen Heidemij) beraadt zich op eventuele juridische stappen tegen Akzo Nobel. Mogelijk overtreedt Akzo Nobel het merkenrecht door met Acordis een naam te kiezen die te veel lijkt op Arcadis, meent een woordvoerder. Hij verklaarde dat Akzo Nobel twee minuten voor het de naam van de vezeldivisie bekendmaakte Arcadis pas informeerde.